Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Plante depoluante pentru o locuinţă sănătoasă

Flori precum azaleea, ficusul, philodendronul, voalul miresei ori iedera asigură o atmosferă proaspătă încăperilor în care sunt aşezate. Ştiţi că aerul pe care îl respirăm în casă poate fi mai poluat decât cel de afară şi că de aceea este indicat să aerisiţi casa cel puţin o jumătate de oră pe zi şi că plantele vă pot ajuta să aveţi un aer curat?

S-a dovedit ştiinţific faptul că anumite plante precum aloe vera, philodendronul, iedera şi ficusul sunt adevăraţi agenţi de depoluare.

Acum 20 de ani, doctorul William Wolverton, un specialist american în ştiinţele mediului de la NASA, a susţinut că plantele de interior sunt formidabili agenţi de depoluare a apartamentelor.

Cercetările acestuia au fost verificate de numeroşi specialişti din toată lumea. Toţi au ajuns la aceeaşi concluzie: aceste plante elimină produşii chimici prezenţi în aer şi mai ales formaldehida, benzenul şi tricloretilenul. Aceşti produşi sunt generaţi prin deteriorarea izolanţilor vechi, prin utilizarea solvenţilor sau a produşilor de întreţinere, de fumul de ţigară.

Totuşi, aceeaşi plantă nu poate elimina toate tipurile de poluanţi. Aşa că o colecţie de plante depoluante este ideea cea mai potrivită pentru a avea o casă cu aer curat.

Ce flori să alegi

Specialiştii estimează că eficacitatea maximă a plantelor depoluante este obţinută de minimum o floare pentru o suprafaţă de 9 metri pătraţi. Fireşte, varietatea şi dimensiunile mari asigură un rezultat şi mai bun. Plantele pot fi aşezate în toate camerele apartamentului. Printre cele mai folosite flori pentru „curăţarea“ aerului se numără azaleea, ficusul, philodendronul, voalul miresei, iedera şi nephrolepis. Alte plante depoluante mai sunt dieffenbachia, spathiphyllum, dracena, clivia, cyperus, aglaonema, sansevieria.

Azaleea (Rhododendron indicum) este fără îndoială cel mai bun exterminator al amoniacului, care se găseşte în degresanţi şi anumiţi produşi de curăţare. Este ideală pentru bucătării şi băi, dar trebuie aşezată tot timpul în semiumbră.

Nephrolepis (Nephrolèpis exaltata) este foarte bună pentru absorbţia formaldehidei. Această ferigă apreciază lumina vie, dar nu directă, şi o udare regulată.

(V.Ş.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 1056֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI