Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Olanda este tare şi-n ceapă!

Cu toate că este o ţară mică, „Ţara lalelelor“ poate fi numită şi „Ţara cepei“, când vine vorba de această legumă Olanda jucând un rol de frunte pe piaţa mondială. Cu toate că nu are niciun sfert din suprafaţa României, este unul dintre cei mai mari producători de ceapă din Europa, realizând aproape un milion de tone anual, din care în procent de 90% este destinat exportului.

Olanda poate să-şi revendice în orice moment titlul de cea mai mare exportatoare de ceapă din lume. Ne întrebăm: cum a reuşit să ajungă la o asemenea performanţă?

Solul fertil, o climă favorabilă pentru cultura cepei, un excelent sistem logistic şi de transport sunt principalele atuuri. Cu toate acestea, principala explicaţie pentru succesul lor sunt însăşi olandezii: cultivatorii, producătorii de sămânţă, comercianţii şi antreprenorii industriali, care au făcut ca industria de ceapă să se ridice la un nivel profesional ce nu se poate compara cu altă ţară din lume.

Diversitatea formelor de ceapă formează o adevărată echipă, liderul acestei echipe fiind ceapa galbenă. Este disponibilă în mărimi diferite şi este renumită pentru învelişul auriu, pentru foile cărnoase ale bulbului de culoare albă şi pentru aroma puternică. Cel mai mult o preferă bucătarii la gătit, dând savoare salatelor şi hamburgherilor.

Altă varietate de ceapă preferată este ceapa eşalotă roşie cu bulbul mai mic, dar bine proporţionat, care este şi foarte decorativă. Altă varietate care câştigă teren este ceapa de culoare roz.

Varietăţile de ceapă de primăvară, ceapă albă şi ceapă dulce sunt mai puţin populare la fermele olandeze, dar şi acestea mult disponibile pentru comerţ.

Cantităţi foarte mari de ceapă sunt folosite pentru industria alimentară, fie pentru a da savoare produselor alimentare, fie de a crea produse specifice din ceapă. Este bine de ştiut că cele peste 2.000 de restaurante McDonald’s din Europa îşi cumpără ceapa din Olanda.

Industria olandeză de ceapă vine în întâmpinarea dorinţelor şi cererilor clienţilor săi şi de aceea este acum exportatorul de ceapă mondial.

Ca să rămână în frunte, Olanda continuă să ţină pasul la inovaţii şi progres. Prin ştiinţă, economie şi cercetarea pieţei descoperă căi avansate de îmbunătăţire a produselor şi metodelor de producţie. Creează noi soiuri şi hibrizi cum ar fi recentele sortimente introduse pe piaţă: ceapă roz şi eşalotă.

Totodată, se găsesc noi forme de procesare, care duc la produse cum ar fi: ceapa deshidratată, ceapa prăjită, congelată, conservată la borcane, sucurile din ceapă şi concentratele.

Producătorii oferă ceapă cu un înveliş ferm, o culoare atractivă şi uniformă, sortată şi calibrată cu atenţie pentru a avea mărimea uniformă.

Produsele lor întrunesc şi de multe ori depăşesc standardele internaţionale şi reglementările referitoare la siguranţa alimentară, igienă şi mediu. Serviciile independente de inspecţie controlează cepele la stadii diferite.

Procedurile dezvoltate de stocare a bulbilor ajută la păstrarea calităţii cepei. Ţinuţi la temperaturi controlate în depozite, bulbii de ceapă pot să fie transportaţi la distanţe mari. Porturi ca Rotterdam oferă standarde ridicate de depozitare şi transport. Toate acestea permit Olandei să joace un rol cheie în exportul şi importul de ceapă în întreaga lume, oferindu-le comercianţilor olandezi posibilitatea să-şi vândă produsele pe întregul interval de timp al anului.

Prin această prezentare, acum putem aprecia cum industria olandeză de ceapă şi-a obţinut reputaţia în întreaga lume. Atât producătorii, cât şi comercianţii lucrează împreună pentru a păstra această reputaţie prin introducerea de produse şi metode de producţie inovative, prin ridicarea nivelului tehnologic şi logistic, folosirea de căi şi metode de a păstra calitatea, de a o asigura din primul moment al recoltării până la ultimul kilometru de transport.

Al doilea Congres Mondial al Cepei care a avut loc spre sfârşitul acestui an, nu întâmplător în Olanda, mi-a dat posibilitatea de a mă informa atât despre stadiul acestei importante culturi legumicole în Europa şi în lume, cât şi despre stadiul în care se găseşte cercetarea ştiinţifică mondială privind specia Allium, cercetare fără de care nu ar fi existat acest progres.

Dr. ing. Niculai POPANDRON
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 2359



֩ Comentarii

 
֠ 1.     ,.m -- (1-March-2012 )
,.,,//;;

֠ 2.     licu -- (1-March-2012 )
olandezii sunt tari in toate si in ceapa si in ridichi si in masini unelte si mecanica de precizie si chiar in investitiile pentru industria romaneasca conceputa de ceausescu si furata de basescu pdl ,grohaitorii cu masini bolnavi ede de delirium pdl

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI