Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din tradiţia musulmană

La 1 septembrie, musulmanii din întreaga lume au intrat în postul Ramadanului. Ramadan, a noua lună a calendarului Islamic, reprezintă perioada în care profetul Mahomed a primit revelaţia de la Dumnezeu. Timp de 30 zile, musulmanii adulţi trebuie să postească din zori până la apusul soarelui.

În acest timp, musulmanii de ambele sexe nu trebuie să mintă, să se poarte necuviincios, să mănânce, să fumeze, să se parfumeze. Nu au voie să bea nici măcar apă până la apusul soarelui, când postul se rupe prin Iftar. În ultima treime a nopţii se serveşte o masă mai abundentă (Sahur).

Cei care în mod deliberat nu ţin post sunt obligaţi să hrănească săracii sau ţin ulterior două luni de post. Există o latură generoasă în nopţile de Ramadan, când toate localurile de distracţie sunt deschise, se mănâncă foarte bine dulciuri şi preparate special, se spun poveşti, se deapănă amintiri într-o binecuvântată pace.

În satele dobrogene musulmanii ţin cu sfinţenie postul, mai ales că nu este vorba despre unul negru. Se spune că profetul Muhamad a spus: „Tu ai obligaţii şi faţă de tine“. Postul este o şcoală a păstrării sănătăţii, a autodisciplinării, a călirii voinţei, este un control al cuvântului, al sufletului.“ Pentru a înţelege preceptele musulmane în luna postului Ramadanului vă supunem atenţiei doar două dintre reţetele alimentare.

Şaslâc de miel cu garnitură de orez

Carnea de miel curăţată de pieliţe şi tăiată pătrăţele se ţine în baiţ cel puţin 12 ore. Abia atunci este bună pentru a înşira frigărui, alternativ cu feliile de roşii, ceapă şi ardei gras. Orezul se înăbuşă într-un vas cu unt fierbinte, se adaugă ceapa verde tocată mărunt, roşii şi ardei gras fideluţă şi se continuă înăbuşirea. După un sfert de ceas se adaugă sare, piper şi un litru de supă din oase.

Se introduce vasul la cuptor, se acoperă şi se fierbe la foc moderat 25 de minute. În timp ce orezul se fierbe, se unge grătarul cu ulei, se lasă să se încingă şi se aşează frigăruile cu grijă. Ele se întorc repede, ca să le cuprindă bine focul. Se sărează numai după ce sunt gata. Se servesc fierbinţi, cu garnitură de orez pe care se presară o ploaie de pătrunjel.

Chiftele de vinete şi dovlecei

Vinetele, foarte tinere şi proaspete, se curăţă de coajă, se fierb, se taie bucăţi şi se dau prin maşina de tocat. Se toacă şi dovleceii, se amestecă cu ceapă rasă, brânză fărâmiţată, puţină făină care să le lege şi, în funcţie de compoziţie, ouă, sare şi piper. Se formează chifteluţele în palmă, se dau prin făină şi se prăjesc în ulei mult. Sunt bune şi calde, şi reci.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 1340



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI