Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Reţete pentru cămara de iarnă

O gospodină bună poate să-şi asigure de pe acum o cămară de iarnă plină cu toate bunătăţile. Treaba nu e simplă şi nici prea ieftină. Dar merită. Nimic nu-i mai gustos şi sănătos decât ce face femeia în casa ei. Şi, har Domnului, gospodinele sunt neîntrecute atunci când e vorba să-şi asigure zile mai uşoare pentru iarna grea ce se apropie.

Murături în oţet

Reţetă specială

Compoziţia:

Soluţia: 3 litri de apă; 1,5 litri de oţet 9°; 450 g de zahăr; 300 g de miere; 30 boabe de piper; 6 foi de dafin; 30 g boabe de muştar; 3 rămurici de cimbru uscat; 3 linguri de sare.

Legume şi fructe amestecate - (borcan de 10 litri): 1 kg de ceapă roşie mică; 5 căpăţâni usturoi; 1 ţelină mijlocie; 5 morcovi potriviţi; 3 legături de cimbru uscat; 3 rădăcini hrean; 1 legătură de tulpini mărar uscat; 3 mere tari; 7 kg de gogoşari roşii, umflaţi, sănătoşi şi tari (sau 9 kg de castraveciori) ori ce doriţi: prune, varză roşie, mere, conopidă etc.

Mod de preparare:

• Se curăţă ceapa, ţelina, morcovii, se taie felii, se curăţă usturoiul.

• Gogoşarii, pentru a fi mai spornici, se taie în jumătăţi, sferturi sau felii.

• Pentru a pune şi mai multă substanţă gogoşerească la iernat, se dau feliile într-un clocot, 2-3 minute în zeamă, apoi se îndeasă în borcan.

• Castraveciorii se aleg de obicei mici, cât mai mici, aşa-numiţii cornişoni.

• Gogoşarii, în schimb, se aleg mari, roşii.

• Se spală, se aşază în borcan - la fiecare strat de castraveciori sau gogoşari se mai pun o felie de ţelină, 2-3 rondele de morcov, 5-6 căţei de usturoi, cepe roşii mici şi neapărat hrean.

• Când borcanul s-a umplut se întind trei mere tăiate felii apoi rămurele de vişin verzi, crenguţe de mărar şi cimbru uscat.

• Soluţia fiartă şi puţin răcită se toarnă în borcanul bine spălat cu apă fierbinte (atenţie: pentru ca borcanul să nu se spargă trebuie să-l aşezăm pe lame de cuţit).

• Se acoperă cu o farfurie, se înveleşte în cârpe să-şi păstreze căldura şi se lasă toată noaptea să respire şi să scadă.

• A doua zi, se completează cu soluţia rămasă, se pune capacul sau se leagă cu celofan bine spălat şi înmuiat în apă fierbinte.

Evitaţi să amestecaţi castraveţii cu gogoşarii!

Se pun, în aceeaşi zeamă, fructele - mere, pere, prune, struguri, gutui - singure sau în amestec, precum şi ceapă roşie sau usturoi (la borcane mai mici).
Se pot pune şi felii de sfeclă roşie, care vor da o culoare mai întunecată, misterioasă castraveciorilor mai ales.

Castraveciori à la „Giuse“
• 3 litri de apă;
• 0,5 litri de oţet;
• 3 linguri de sare;
• boabe de muştar
şi piper, hrean, mărar.

Apa se dă în fiert, iar la sfârşit se pun sarea, boabele de muştar şi piper. Se opreşte focul şi se adaugă oţetul. Castraveciorii sunt aşezaţi în borcan împreună cu mărar şi hrean. Se toarnă apoi soluţia fierbinte care se acoperă şi se lasă peste noapte, pentru a completa golul.

A consemnat Mariana SORESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 3287



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI