Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni de nota... 10

Preţul cinstei şi al demnităţii

Viorel Dorel SECARĂ este un bihorean matur, dar mereu neliniştit. Ca să nu spunem că are o genă de rebel. Un răzvrătit de „rasă pură“ împotriva nedreptăţii şi incompetenţei. Ce să le faci? Aşa este acea parte a bihorenilor care refuză să-şi vândă sărăcia cinstită pe bogăţia furată.

Pentru a-i înţelege firea şi comportamentul vom spune doar că „secara“ de la poalele Apusenilor este la fel de curată precum „grâul“ cu spicul falnic din Bărăgan. O oarecare diferenţă ar fi nu de esenţă, ci de reprezentare. Sudiştii par a fi mai toleranţi şi mai încovoiaţi în faţa celor care-i obligă la înjosire. Or, Viorel Dorel Secară este exact inversul lor.

Este bine, este rău, rămâne de văzut. Oricum, inginerul Secară nu concepe să abdice de la demnitatea sa de om cinstit şi răzvrătit împotriva laşităţii. Accederea la calitatea de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din România are ca principală explicaţie tocmai aceste două calităţi. O a treia ţine de un profesionalism de invidiat.

La numai 25 de ani, inginerului Secară i s-a încredinţat misiunea aproape imposibilă de a redresa cea mai destabilizată cooperativă din judeţul Mureş. Cea din comuna marelui cărturar Gheorghe Şincai. O unitate agricolă cu un potenţial deosebit, dar absolut dezechilibrată economic. Aici, lui Secară i s-a cerut să implementeze un sistem structural care să ducă la dublarea producţiei celor 3.000 de bovine, care aveau ca sursă sigură de hrănire paiele, cocenii şi apa. Prin inginerii care i-au pus în pericol însăşi libertatea fizică, tânărul inginer a îndeplinit obiectivul impus de partid, reuşind în numai trei ani să facă din cooperativa agricolă din Gheorghe Şincai una dintre cele mai performante unităţi din ţară.

Neputând suporta dezastrul care avea să se abată asupra fostelor „ceapeuri“, Secară se retrage în satul soţiei sale, în apropiere de Gherla, unde pune bazele unei ferme private de tip occidental. Performanţele productive ale celor 120 de bovine pe care le creşte sunt apropiate celor obţinute, bunăoară, de francezi. Ceea ce-l desparte sunt rezultatele financiare. Cum inginerul Secară nu concepe o asemenea discriminare, el reprezintă astăzi figura cea mai reprezentativă şi autorizată pentru a vorbi şi negocia în numele crescătorilor de bovine autohtoni.

Ambiţia sa este de a schimba fundamental modul de gestionare a actualelor asociaţii zootehnice, în ideea transformării lor în unităţi economice de tip productiv, nu administrativ. Conjunctura este una favorabilă, în condiţiile în care are de partea sa sprijinul necondiţionat al ministrului Cioloş. Mai puţin al celor care ţin cu dinţii de păstrarea actualelor structuri paralele ce duc mai mult la dezbinare decât la consens.

Trecând peste aceste griji, inginerul Secară se consideră un om împlinit, cel puţin în plan familial. Soţia, autorul moral al afacerii de la Gherla, trudeşte cu braţele şi cu mintea la reuşita treburilor din fermă. Ca orice părinte bun, Secară se mândreşte cu succesele profesionale ale fiicei, studentă, deocamdată doar la… două facultăţi.

Care va fi viitorul inginerului Secară? Greu de anticipat din ceea ce declară el acum. Prin structura sa el a fost mereu un rebel cu personalitate. Sau, altfel spus, un lider de grup legat trup şi suflet de Ardeal, de care se va despărţi doar…

BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 804



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI