Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Revine în discuţie Canalul Dunăre-Bucureşti

După 22 de ani, autorităţile revin asupra vechiului proiect al Canalului Navigabil Dunăre-Bucureşti, pe care acum îl consideră benefic pentru Capitală. Conform declaraţiilor făcute de Ludovic Orban, ministrul transporturilor, lucrările de reabilitare şi finalizare a canalului, construit în proporţie de 70% până în 1990, ar putea demara la sfârşitul anului 2009, iar în 2012 se vor termina. Este de precizat că lucrările portuare vor mai înghiţi peste o mie hectare de teren agricol, în zona Mihăileşti şi Glina.

Pentru finalizarea construcţiei şi reabilitarea a ceea ce s-a construit până în 1990 vor fi necesare 450 milioane de euro, existând posibilităţi pentru finalizarea proiectului de la Bugetul de Stat, din fonduri europene sau concesiune.

Proiectul prevede construirea a două căi navigabile pe râurile Argeş şi Dâmboviţa, precum şi a trei porturi (1 Decembrie pe Argeş, Glina pe Dâmboviţa şi Portul Olteniţa).

Odată terminate lucrările, prin legarea Capitalei de Dunăre se va face şi conectarea Bucureştiului la Coridorul Pan-European de transport numărul şapte, având capacitatea de a transporta până la 20 milioane de tone/an, pe sectorul Budeşti-Olteniţa, din care 16 milioane de tone/an pe sectorul Budeşti-Portul Bucureşti-1 Decembrie şi patru milioane de tone/an pe sectorul Budeşti-Portul Bucureşti-Glina.

Un alt mare avantaj îl constituie eliminarea posibilităţii de a mai fi inundate aproximativ 30.000 ha de terenuri agricole şi 11 localităţi. Pe de altă parte, va fi asigurată apă pentru irigarea a peste 150.000 ha de teren arabil şi pentru alimentarea cu apă a localităţilor limitrofe. Mai mult, prin salba de hidrocentrale şi microhidrocentrale se vor produce peste 70 de GWH/an energie electrică.

Nu trebuie neglijată nici dezvoltarea agrementului şi turismului în zonă, de care se vor bucura, alături de bucureşteni, toţi locuitorii satelor riverane, pe o lungime de aproximativ 60 de kilometri.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 640



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI