Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sămânţă există, banii lipsesc!

„În România, producătorii (firme româneşti şi străine) multiplică cele mai valoroase soiuri autohtone şi străine, în condiţiile în care concurenţa pe piaţă se face tot mai mult simţită“, a declarat pentru „Lumea satului“ Teodor Mihalcea, directorul general al Direcţiei Generale Implementare Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Domnia sa ne-a informat că, la nivel naţional, există un program anual de producere a seminţelor, numit Program de Multiplicare, rezultat din însumarea programelor din plan teritorial, prin înregistrarea solicitărilor de multiplicare ale producătorilor de seminţe din toată ţara.

Sprijin financiar din partea MADR

MADR acordă un sprijin financiar de peste 23 milioane de lei pentru producţia de seminţe şi material săditor, destinată însămânţării şi plantării din toamna acestui an şi primăvara anului viitor. Pentru primăvară valoarea totală a ajutorului financiar se asigură din alocaţiile bugetare cu această destinaţie, prin bugetul MADR, începând cu data de 1 ianuarie 2009. Conform proiectului de act normativ, se alocă 15,6 milioane de lei pentru 54.000 tone de sămânţă la cartofi, 1,5 milioane de lei pentru material săditor pomicol (2,75 milioane de pomi) inclusiv arbuşti fructiferi (zmeur, mur, coacăz, căpşun) şi 6,03 milioane de lei pentru viţe-de-vie (trei milioane de butaşi).

Sămânţă din ţară, dar şi din import

„Producţia de seminţe la grâu şi orz (inclusiv orzoaică) este foarte bună în acest an şi acoperă integral necesarul intern de seminţe. Însă, pentru rapiţa de toamnă, asigurarea seminţelor necesare campaniei de însămânţări din acest an se realizează, pe de o parte, pe seama producţiei interne de seminţe asigurate în cadrul programului anual de multiplicare şi, pe de altă parte, prin intermediul firmelor cu tradiţie în domeniu, care aduc anual, de pe piaţa comunitară, cantităţile de sămânţă necesară înfiinţării culturilor de rapiţă, la nivelul propus“ – a afirmat Teodor Mihalcea.

Trebuie adăugat că, la momentul actual, situaţia stocurilor de seminţe, la finele anului de piaţă 2007/2008, evidenţiază existenţa unor cantităţi importante de seminţe de rapiţă de toamnă. Astfel, pentru campania de însămânţări din toamna acestui an sunt asigurate cantităţile de seminţe necesare atât pentru grâul şi orzul de toamnă, cât şi pentru rapiţa de toamnă.

Samsarii fac legea preţului

„Preţurile la care se comercializează aceste seminţe sunt dictate de piaţă, neputând exista reglementări naţionale care să intervină în mecanismele pieţei, altele decât cele comunitare“ – a precizat Mihalcea.

De exemplu, Petrică Andrei, inginer agronom la Societatea Comercială Agrilemi din localitatea Mavrodin (Teleorman), care exploatează în total, în arendă, peste 750 ha, a afirmat că preţul de 0,85 lei pentru un kilogram de sămânţă, oferit de samsari, nu acoperă nici măcar cheltuielile făcute, iar de profit nu mai poate fi vorba. El consideră că, în condiţiile în care recolta de floarea-soarelui este, în medie, de aproape două tone la hectar, preţul corect ar fi de aproximativ 1,50 lei/kg de seminţe de floarea-soarelui.

Câtă sămânţă este necesară

Potrivit programului agricol întocmit de Ministerul Agriculturii, în această toamnă vor fi însămânţate 2.091.361 ha cu grâu, 163.779 ha cu orz, numai 94.858 ha cu orzoaică de toamnă şi 441.534 ha cu rapiţă (cererea mare de biocombustibil a dus la creşterea suprafeţelor cultivate cu această plantă tehnică).
Specialiştii din minister afirmă că în teritoriu sămânţa este asigurată pentru toate aceste suprafeţe şi, ceea ce este foarte important, este şi de bună calitate.

Normele de seminţe la hectar prevăd folosirea a 180-220 kilograme de seminţe la grâu, aproximativ 180 kg la orz, 160-180 kg la orzoaica de toamnă şi 10 kg la rapiţă. Rezultă că necesarul de seminţe va fi, în medie, de 418.272,2 tone la grâu, 29.480,22 tone la orz, 16.125,86 tone la orzoaica de toamnă şi 4.415,34 tone la rapiţă.

Este de precizat că suprafeţele anticipate la culturile de toamnă nu reprezintă decât un îndrumar general. În realitate, acestea vor fi modificate, în funcţie de ceea ce vor hotărî agricultorii.

Şi nu este exclus ca, în această toamnă, ei să decidă însămânţarea unei suprafeţe mult mai mici, atât din cauza condiţiilor climatice, lipsei resurselor financiare, dar mai ales a preţurilor derizorii la care îşi vând produsele.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 1702



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI