Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Plăţile la hectar se apropie de sfârşit

Suprafaţa pentru care s-au efectuat plăţi a depăşit 8,5 milioane de hectare

La începutul lunii septembrie, APIA a finalizat plăţile la hectar aferente anului 2007. Excepţie fac 3.200 de fermieri aflaţi în diferite litigii sau care au raportat incorect suprafaţa de exploatat. O parte dintre aceştia se confruntă cu inadvertenţele în sistem date de unele erori ale softului.

Din cele aproximativ 9,4 milioane ha pentru care s-au depus cereri de sprijin în 2007, au fost efectuate plăţi pentru mai bine de 8,5 milioane hectare.

„Plăţile totale efectuate s-au ridicat la 435 milioane de euro din cele 440 milioane de euro acordate prin FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă). Suma care ar mai fi de plătit celor 3.200 de fermieri cu probleme se ridică la circa un milion de euro“, a declarat purtătorul de cuvânt al APIA, domnul Dragoş Năcuţă.

Penalizări la sumele rămase de plătit

Potrivit Comisiei Europene, plăţile trebuiau efectuate până la data de 30 iunie, pentru fiecare lună de întârziere fiind prevăzută o anumită reducere financiară din suma rămasă. Până la această dată, Comisia a transmis o comunicare privind penalizarea aferentă lunii iulie care se ridică la valoarea de 210.000 euro şi este calculată ca procent din suma rămasă de plată după 30 iunie.

Pentru luna august penalizarea nu a fost încă stabilită, dar aceasta va scădea ca valoare, dată fiind suma mai mică rămasă de plată. Aceste penalizări vor fi de fapt reţineri de la decontare. APIA a preferat întârzieri la efectuarea plăţilor decât să aibă loc ulterior corecţii financiare.

Audit APIA

Timp de trei zile, la sfârşitul lunii septembrie, APIA va primi o misiune de audit a Comisiei Europene. Scopul acesteia este de a observa implementarea şi evoluţia sistemului, modul în care s-au derulat plăţile, dar şi tratarea cazurilor şi procedurile. Tot atunci se va stabili dacă urmează o derogare de la plata penalizărilor. După audit are loc o evaluare care va fi comunicată României în termen de o lună de la efectuare.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 770֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI