Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pescarii vor deschide două „burse“

ANPA crede că va distruge piaţa neagră a peştelui

„În România vor funcţiona două burse de peşte, una pentru peşte de apă dulce şi alta pentru peşte marin“, a afirmat Gheorghe Ştefan, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Domnia sa a fost prezent, zilele trecute, la Tulcea, ca invitat la Ziua Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării.

„În cel mult un an de zile vom deschide o bursă de peşte la Tulcea. Aici se va comercializa numai peşte de apă dulce, recoltat din Dunăre şi Delta Dunării. Nu intenţionăm să impunem un preţ naţional, întrucât bursa va avea un caracter local. Însă vrem să reducem drastic piaţa neagră şi braconajul“, a declarat Gheorghe Ştefan pentru „Lumea satului“.

La ora actuală, a fost demarat deja studiul de fezabilitate. La începutul anului viitor vor începe lucrările de construire, astfel încât să fie terminate în vara sau toamna anului 2009.

„Important va fi că pescarii îşi vor stabili singuri preţul, în funcţie de cerere şi ofertă. În acest mod statul va avea control asupra cantităţilor de peşte recoltat. De asemenea, vom putea urmări exact ce se întâmplă cu peştele capturat şi dacă societăţile care comercializează peşte îşi plătesc taxele şi impozitele către stat“, a menţionat preşedintele ANPA.

Investiţia de la Tulcea se ridică la peste cinci milioane de euro. Fondurile nerambursabile vor proveni de la Uniunea Europeană.

Totodată, ANPA, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmează să deschidă încă o bursă de peşte, dar numai pentru cel marin. „Cea de a doua bursă locală de peşte se va deschide la Midia, în judeţul Constanţa. Aici se va comercializa numai peşte marin. În acest caz, lucrările au o mai mare anvergură şi vor dura mai mult“, a precizat Gheorghe Ştefan. Probabil că bursa va putea deveni funcţională către sfârşitul anului 2010 sau începutul anului 2011. Fondurile vor proveni tot de la Uniunea Europeană.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 660֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI