Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Scabia (râia) la ovine, caprine şi bovine

Scabia sau râia este o boală parazitară a pielii provocată de mai multe specii de paraziţi din familia Sarcoptidae. În funcţie de caracterele lor morfologice şi funcţionale, aceşti paraziţi se localizează în diferite regiuni ale corpului, producând leziuni specifice. Pierderile economice produse de aceştia sunt însemnate, constând în scăderea producţiilor de lapte, carne, lână. La ovine şi caprine se întâlnesc următoarele tipuri de râie: sarcoptică, psoroptică, corioptică, cu incidenţă variată, uneori asociate între ele.

Râia sarcoptică sau râia capului se caracterizează prin apariţia unor cruste foarte groase, de culoare alb-cenuşie, cu aspect văros, în regiunea capului, în jurul buzelor şi ochilor. Această formă de râie este rară la oaie, în schimb la capră este mai des întâlnită, fiind generalizată la cap, torace, abdomen, mamele şi membre.

Râia psoroptică sau râia corpului este cea mai frecventă şi severă scabie întâlnită la oaie, deoarece apare pe regiunea superioară a spetei, pe regiunea dorsală, gât, părţile laterale ale toracelui, generalizându-se cu repeziciune pe întreg corpul. Boala apare mai ales în anotimpurile reci şi umede, în condiţiile unei igiene necorespunzătoare, fiind influenţată de o alimentaţie carenţată sau de prezenţa altor boli.

Contaminarea se face fie prin contactul direct al animalelor sănătoase cu cele bolnave, fie indirect cu diferite obiecte parazitate (ustensile din grajd, aşternut etc.).

Din punct de vedere clinic această râie provoacă prurit (mâncărimi), căderea lânii în smocuri mai întâi pe anumite zone ale corpului, apoi generalizându-se pe toată suprafaţa lui. Pe piele se observă, de asemenea, mici noduli, vezicule şi cruste, iar în râia generalizată animalele pot prezenta şi unele complicaţii (pulmonare, carenţiale etc.).

La capre râia psoroptică se localizează la ureche determinând cruste abundente, de culoare brună, urât mirositoare, prurit, otite etc.
Râia corioptică sau râia picioarelor are o frecvenţă mai redusă şi se localizează mai mult pe părţile inferioare ale membrelor posterioare sub forma unor papule (mici noduli) pruriginoase.

La bovine evoluează aceleaşi tipuri de râie ca şi la ovine şi caprine, râia corioptică fiind însă forma cea mai gravă. Paraziţii se localizează la baza cozii, în fosa anală, pe crupă, pe întreg trenul posterior. Aceasta se caracterizează prin prurit intens, depilaţii şi cruste groase. Pielea animalului se îngroaşă şi formează falduri, pe care apar crăpături sângerânde care se pot infecta. Când boala este netratată, leziunile se întind pe picioare şi chiar pe laturile gâtului.

Diagnosticul prezumptiv al acestor parazitoze se pune pe baza semnelor clinice şi este confirmat prin examene de laborator.

Profilaxie şi tratament.

Pe lângă măsurile de igienă care trebuie luate de către proprietar privind adăpostirea corespunzătoare a animalelor şi o alimentaţie adecvată, se instituie un tratament preventiv şi curativ al întregului efectiv de animale cu soluţii injectabile de ROMIVERMECTIN 1%, ROMAVERMECTIN 1% şi ROMAVERMECTIN PLUS, soluţii de uz extern ca ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE şi SCABIZOL.

Concomitent cu tratamentul animalelor este obligatoriu să se realizeze curăţenia mecanică, dezinfecţia cu DECONTAMINOL sau DEZINFECTANT CATIONIC, precum şi deparazitarea adăposturilor şi a ustensilelor cu soluţii de ROMPARASECT 5% şi ROMPARASECT FORTE.

Dr. Viorica Chiurciu, doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 34661



֩ Comentarii

 
֠ 1.     yzabela -- (30-March-2010 )
imi poate spune cineva daca pot folosi Romparasect la cai??? dak poate cineva sa ma ajute.

֠ 2.     baltatanu -- (5-June-2011 )
Nu spuneti cum anume se face tratamentul cu scabizol. Mai multe detalii, cat se pune in apa, cate picaturi, se rade zona inainte de spalare?????

֠ 3.     nelu -- (28-December-2014 )
caderea parului la capre in zona botului anseamna scabie

֠ 4.     Bratu Petrica -- (21-June-2015 )
Buna ziua! Avem o vacuta gestanta de 1, 6 ani care de peste jumatate de an are o mancarime de piele de care nu mai scapa. Am folosit unguiente, tratamente, leacuri din popor, dar niciun efect. Daca puteti sa ne ajutati cu un sfat am fi recunoscatori. Un medic veterinar a spus ca e posibil de la taratze, dar nu i-am mai dat. Multumim.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI