Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Israelienii prospectează piaţa românească

• Parteneriatele în domeniul agroalimentar, o propunere interesantă

La Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice a avut loc o întrevedere între reprezentanţii Ambasadei Israelului la Bucureşti, cei ai Asociaţiei Fermierilor şi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România. La discuţii a fost prezent şi Institutul de Export şi Cooperare Internaţională din Israel, forul cel mai reprezentativ pentru acest gen de colaborări, reprezentat de Yitzhak Kiriati, directorul Departamentului Agrotehnologic Apă şi Mediu. Ar fi de precizat că aceasta este o organizaţie nonprofit ce facilitează oportunităţi de afaceri şi alianţe strategice între companii israeliene şi companii din mediul afacerilor internaţionale.

Cu acest prilej s-a stabilit cadrul general de colaborare în vederea îmbunătăţirii şi extinderii cooperării deja existente între companiile din sectorul agroalimentar din România şi cele din Israel.

Studiind mediul economic din România, analiştii israelieni au ajuns la concluzia că trebuie să aprofundeze posibilităţile de colaborare cu această ţară, în special pe cele din sectorul agroalimentar, dar şi din alte domenii cum sunt Apa şi Mediul.

„Vă dăm undiţa, nu şi peştele!“

Cei care au avut iniţiativa acestei colaborări afirmă că nu îşi doresc realizarea unei strategii şi nici să înveţe agricultorul din România cum să facă afaceri, ci doar să depisteze împreună proiecte pe care să le dezvolte. Modul de colaborare rămâne, aşadar, la latitudinea celor implicaţi.

„Noi nu ne implicăm direct în afaceri, a declarat domnul Kiriati, ci doar facilităm întâlnirea între cele două părţi. Vă dăm undiţa, dar nu şi peştele! O mulţime de persoane din Israel desfăşoară deja diverse activităţi în România şi pot fi mult mai multe în interesul ambelor ţări, dar încă nu se cunoaşte potenţialul real al unei astfel de colaborări“, a mai spus acesta.

Evreii „scot aur şi din piatră seacă“

Dintre opiniile reprezentanţilor părţii române am reţinut-o pe cea a domnului Gheorghe Nedelcu, vicepreşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, care a punctat câteva aspecte privind această colaborare:

„Sigur că, având în vedere realizările lor în domeniu, este de dorit să avem şi noi ce are evreul la el în curte şi vorbesc strict din punctul de vedere al producătorului. Numai la tomate, dacă ne gândim, ei scot din nisip 800-900 de tone la hectar pe an, în sere! Dar au realizări în tot ceea ce înseamnă agricultură şi prelucrarea produselor agricole de la fructe, legume şi până la zootehnie. Din cauza condiţiilor vitrege în care este poziţionat Israelul, au fost obligaţi să aibă soiuri performante, dar adaptate condiţiilor de la ei.

Pe de altă parte, sigur că toată lumea se repede acum la România şi Bulgaria unde vin fondurile europene. Dacă ne uităm la cât din fondurile alocate României ia drumul altor ţări ne dăm seama că asta e urmarea faptului că aici au găsit «terenul» mai slab. Normal că asta fac şi evreii acum! Dar trebuie să privim partea bună a lucrurilor. Trebuie să ne folosim de orice mijloace disponibile ca să facem agricultura asta cât mai performantă, iar primul lucru care trebuie făcut este identificarea exactă a sectoarelor pe care trebuie să le dezvoltăm.“

În Israel se practică o agricultură intensivă pentru a obţine producţii mari din resurse puţine. De-a lungul timpului s-a conturat deja interesul din partea României pentru tehnica de aici, în special în ceea ce priveşte serele, solariile, sistemele de irigaţii, seminţele, dar şi utilajele şi instalaţiile de creştere a vacilor şi a păsărilor.
Şi dacă luăm în calcul previziunile sumbre legate de seceta din următorii ani, atunci accesul la experienţa şi tehnologiile lor nu trebuie să devină decât un fapt benefic pentru România.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 634



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI