Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pădurile au nevoie de 20.000 km de drumuri forestiere

Potrivit unui studiu comandat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), România ar trebui să construiască cel puţin
20.000 km de drumuri şi căi ferate forestiere, mai ales în cele 2.269.600 ha total inaccesibile, care reprezintă aproape 35% din totalul fondului forestier naţional, în suprafaţă de 6.484.572 ha.

Finanţare din fonduri extrabugetare

Ministerul Agriculturii şi-a propus să extindă reţeaua de drumuri în fondul forestier proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, utilizând ca instrument de finanţare fonduri extrabugetare, prin constituirea unui fond de accesibilizare a pădurilor. Acest fond va fi gestionat de Romsilva (pentru fondul forestier proprietate publică a statului) şi de unităţile administrativ-teritoriale (pentru fondul forestier proprietate publică a acestora).

Constituirea fondului de accesibilizare este obligatorie pentru administratorii fondului forestier proprietate publică şi opţională pentru cei ai fondului forestier proprietate privată.

Pentru alocarea banilor necesari, Guvernul a emis un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind accesibilizarea fondului forestier naţional, care, deocamdată, a fost publicat pe site-ul MADR, fiind în dezbatere publică. Conform proiectului, fondurile vor proveni prin strângerea a 10% din valoarea lemnului exploatat şi 50% din închirierea temporară a unor terenuri forestiere. Se estimează că, prin constituirea fondului de accesibilizare a pădurilor, se realizează o reducere anuală a efortului bugetar cu aproximativ 39,5 milioane de lei.

Destinaţia fondului

Banii vor fi folosiţi în special pentru proiectarea lucrărilor de construire a drumurilor şi căilor ferate forestiere noi şi executarea lucrărilor de construire a acestora.
Menţionăm că, după anul 1986, nu s-a mai realizat, în ritm susţinut, o dezvoltare a reţelei de drumuri forestiere.

Accesibilizarea fondului forestier

Accesibilizarea fondului forestier naţional reprezintă una dintre condiţiile de bază pentru gospodărirea şi gestiunea eficientă a pădurilor. Astfel, se introduc în circuitul economic resurse lemnoase şi nelemnoase apreciabile, se dezvoltă silvoturismul şi economia zonelor respective.

De asemenea, prin extinderea reţelei de drumuri forestiere creşte cantitatea şi calitatea masei lemnoase pentru prelucrare industrială, precum şi cantitatea de produse accesorii (fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale) introdusă în circuitul economic. Totodată, accesibilizarea pădurilor conduce la creşterea productivităţii muncii în activitatea de exploatare a lemnului.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 1056



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI