Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

SAPARD-ul: de ce ne-a fost frică n-am scăpat

Decizia Comisiei Europene de a sista temporar derularea plăţilor aferente Programului SAPARD era previzibilă. Neregulile financiare în derularea acestui program au apărut chiar din faza accesării şi repartizării incorecte a fondurilor europene. Băieţii deştepţi, pe care îi acuză acum directorul Agenţiei, Laszlo Attila-Klarik, şi-au luat partea leului încă de la aprobarea proiectelor, când în locul unor parteneri viabili au fost selectaţi indivizi aleşi pe o sprânceană.

Cei care răspund la Bruxelles de activitatea de audit au semnalat din timp abuzurile pe care au reuşit să le identifice, inclusiv faptul că, dacă nu vor fi înlăturate neregulile, vor trece la represalii. Aceste avertizări nu au fost făcute publice, fiind ţinute la secret.

Este şi cazul ultimei decizii a Comisiei Europene prin care a fost sistată derularea fondurilor europene aferente programului SAPARD. În discuţie se află nereguli mari descoperite în executarea unor proiecte a căror valoare oscilează în funcţie de sursa care le dezvăluie. Oponenţii politici spun că ar fi vorba de 300 milioane de euro, în timp ce autorităţile declară doar 230 milioane de euro.

Laszlo Attila-Klarik, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), care gestionează fondurile SAPARD, declară că „misiunea de audit nu a ajuns la concluzia că s-au făcut plăţi ilegale sau plăţi nereglementate. În niciun caz nu s-ar fi făcut fraude“. În opinia sa, Comisia de audit a identificat unele posibilităţi de apariţie a unor riscuri.

Iritat de această harababură, Dacian Cioloş, ministrul agriculturii, afirmă că a găsit probleme la Direcţia de Control şi Antifraudă din cadrul APDRP, care ar fi trebuit să urmărească circuitul banilor. Domnia sa a anunţat schimbări la APDRP pentru a îmbunătăţi managementul instituţiei. „Voi face ameliorări în managementul APDRP, care se aplică şi persoanelor şi modului de organizare, pentru a evita astfel de situaţii pe viitor“, a precizat Cioloş într-o conferinţă de presă.

Ministrul a adăugat că intenţia sa nu este să „zboare pe unul şi pe altul“, ci să amelioreze activitatea Agenţiei. Cioloş a mai spus că vina pentru situaţia plăţilor SAPARD revine şi unei părţi a conducerii APDRP care nu s-a implicat suficient. Spăşit în faţa superiorilor săi, Laszlo Attila-Klarik promite că, de acum încolo, APDRP va verifica şi elemente care, în mod normal, sunt controlate de alte autorităţi.

Dacă domnia sa chiar doreşte să facă lumină în derularea acestui program atunci ar fi bine să controleze direcţiile teritoriale şi criteriile politice sau de altă natură pe baza cărora au fost aprobate proiectele de investiţii dubioase.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 812֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI