Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Uniunea Europeană, în date şi cifre

  • Instituţiile Uniunii Europene - Curtea Europeană de Conturi

Curtea de Conturi este cea de-a cincea instituţie a Uniunii Europene. A luat fiinţă la cererea Parlamentului în Luxembourg, în 1975, prin Tratatul de Revizuire a Dispoziţiilor Bugetare şi a Tratatului de la Bruxelles, cu scopul de a efectua auditul cheltuielilor din fondurile UE efectuate de instituţiile comunitare. A devenit operaţională în 1977 şi a dobândit prin Tratatul de la Maastricht un statut echivalent cu al celorlalte 4 instituţii europene.

Obiectul muncii

Curtea Europeană de Conturi examinează conturile de venituri şi cheltuieli ale Comunităţii şi ale oricărui organism creat de Comunitate, în măsura în care actul fondator nu exclude acest lucru. În calitate de auditor extern al UE, Curtea contribuie la îmbunătăţirea gestiunii financiare a Uniunii Europene şi joacă rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetăţenilor Uniunii.

Primul rol al Curţii este de a verifica extern dacă bugetul Uniunii Europene a fost implementat corect, dacă fondurile UE au fost cheltuite legal şi conform unui management corect. În consecinţă, Curtea verifică toate documentele financiare ale persoanelor care lucrează cu asemenea sume şi fonduri europene şi face controale periodice în acest sens.

Curtea este obligată să raporteze problemele găsite în rapoartele sale anuale, specifice şi speciale, care ulterior sunt înaintate spre consultare statelor membre şi diferitelor instituţii. Decizia Curţii Europene a Auditorilor stă la baza deciziilor Comisiei Europene. Spre exemplu, dacă Curtea a identificat probleme în managementul fondurilor UE dintr-o anumită regiune din Anglia, Comisia suspendă fondurile alocate acestei regiuni şi pregăteşte amenzi pentru cei care nu au întrunit standardele impuse.

Statutul

Datorită rolului său, Curtea de Conturi trebuie să rămână independentă, dar mereu în legătură cu celelalte instituţii europene. De exemplu, Raportul Anual al Curţii care este prezentat Parlamentului European este extrem de important. Pe baza acestuia Parlamentul decide dacă este de acord sau nu cu modul în care a fost cheltuit bugetul din anul respectiv de către Comisia Europeană. Dacă Curtea este mulţumită de activitatea bugetară trimite asigurări Consiliului şi Parlamentului că sumele au fost folosite corect.

Curtea are sediul în Luxembourg şi este compusă din câte un membru din fiecare stat. Este prezidată, din 2007, de Vitor Manuel da Silva Caldeira. Site-ul oficial al Curţii Europene de Justiţie este www.eca.europa.eu În următoarea ediţie vă prezentăm date referitoare la Mediatorul European.

Aurora DUMITRESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 680



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI