Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce mai faceţi, domnule… Constantin Vasilică?

Mi-a făcut mare plăcere să particip la festivitatea de înmânare a înaltei distincţii de Doctor Honoris Causa a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti domnului prof. Constantin Vasilică alături de prof. Gh. Bâlteanu, două personalităţi ale ştiinţei agricole româneşti - specialitatea fitotehnie.

Prof. univ. dr. Constantin Vasilică s-a născut la 5 februarie 1926 în comuna Tudora – Botoşani. Facultatea de Agronomie a Universităţii Agronomice „Ion Ionescu de la Brad“ a absolvit-o în 1951.

A parcurs toate treptele învăţământului universitar, de la preparator în cadrul Facultăţii de Agronomie Iaşi, până la profesor titular. La 1 octombrie 1996 a ieşit la pensie.

A realizat 132 de lucrări ştiinţifice, printre care 3 volume de „Prelegeri de fitotehnie“, cartea „Fitotehnie“, scrisă în colaborare şi apărută în 3 ediţii la Editura Didactică şi Pedagogică Bucureşti, „Tehnologia cultivării inului pentru fibre“, „90 de ani de învăţământ agronomic universitar în Moldova“, cuprinzând 250 de pagini şi multe alte lucrări.

Este membru de onoare al Senatului Universităţii Agronomice Iaşi (2006) şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Ne-am revăzut de curând la Iaşi. Este neschimbat. Nu-ţi vine a crede că are vârsta respectivă. Este la fel de activ, antrenat în atâtea activităţi, că nu-i ajunge timpul.

„Sunt profesor consultant şi predau fitotehnia la Facultatea de Horticultură, conducător de doctoranzi – 12 devenind doctori în ştiinţe şi am încă 6 în devenire, deci doctoranzi. Coordonez activitatea filialei ASAS în calitate de vicepreşedinte; ţin un curs de fitotehnie la Horticultură; coordonez din partea ieşeană colaborarea cu Universitatea Justus Liebig din Giessen; acord consultaţii tehnice unor societăţi agricole din Moldova. Fac parte din diverse organisme ştiinţifice din ţară şi străinătate unde îmi aduc contribuţia necesară. Sunt membru al Grupului Internaţional de Cercetare a Fertilităţii Solului (IOSDV) încă din 1978; membru corespondent al Societăţii Ştiinţifice de Fitotehnie din Germania; membru al Grupului Internaţional „NORLEG“ de Cercetare a Leguminoaselor pentru Boabe din Norwich – Anglia, din 1992; membru al Comitetului Naţional de Resurse Genetice din România; din 1933, membru al Comisiei de Stat pentru Atestarea şi Omologarea Soiurilor din România; membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România, din 1997; membru de Onoare al Grupului European IOSDV (2006), Doctor Honoris Causa al USAMV – Bucureşti.“

Ce pot să îi urez distinsului profesor, decât ani mulţi cu sănătate!

REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 1371



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI