Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Voci tinere pe scena de la Mamaia

Anul acesta, Festivalul Naţional al Dansului şi Cântecului Popular Românesc a fost organizat de Consiliul Judeţean Constanţa în colaborare cu Televiziunea Română. Concursul a avut loc la Mamaia, pe scena Teatrului de Vară, şi s-a desfăşurat pe două secţiuni distincte: solişti vocali şi instrumentişti.

Concurenţii au fost selectaţi în urma vizionării a peste 100 de candidaţi din toate zonele ţării. Exigenţa acestei selecţii s-a datorat specialiştilor, a profesioniştilor din Televiziunea Română care, ca de obicei, n-au făcut compromisuri când este vorba despre folclor. Este suficient să rostim numele doamnei Elize Stan, organizatoarea Festivalului de la debutul său.

Infirmarea unor prejudecăţi stranii

Aşa se şi explică apariţia cu „fruntea sus“ a unor generaţii de interpreţi, vocali sau instrumentişti, care asigură continuitatea folclorului românesc, împotriva previziunilor sceptice ale unor comentatori de ocazie, care spuneau (sperau?) că tineretul din ziua de astăzi nu mai este interesat de rădăcinile neamului.

Faptul că sala Teatrului de Vară din Mamaia a fost plină, că s-a aplaudat la scenă deschisă atât prestaţia interpreţilor, cât şi decizia juriului este o dovadă că avem nevoie, mai mult ca oricând, de ceva al nostru, de ceva ce nu poate fi importat şi nici… fabricat în China, de exemplu.

Revenind la festivalul în sine, trebuie spus că ediţia din acest an a avut girul unor personalităţi din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc: Elize Stan – aşa cum am menţionat, Eugenia Florea (preşedinte), Florentina Satmari – realizator TVR, Petre Paul Nicolescu – directorul Centrului Regional de Conservare a Creaţiei Populare Constanţa, Maria Magiru - directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa, Silvia Ţigmeanu, Ilie Hondoreanu, Viorica Barbu Iuraşcu, Steluţa Popa, Nicolae Peride şi Roxana Daniela Gibescu.

Seri de neuitat

În cele două seri de concurs au urcat pe scenă 20 de interpreţi şi 6 instrumentişti. Orchestra naţională de folclor „Lăutarii“ din Chişinău, dirijată de inegalabilul Nicolae Botgros, a acompaniat concurenţii.

Trofeul festivalului a fost înmânat lui Alexandru Brădăţan, considerat cel mai bun interpret de folclor, originar din Gura Humorului. La secţiunea interpretare vocală s-au aflat la egalitate Beatrice Maria Băndoiu din judeţul Gorj şi Virginia Claudia Irimuş din judeţul Maramureş.

Premiul al doilea i-a fost înmânat lui Valentin Sanfira din judeţul Gorj, iar premiul trei Adelei Ramona Pantea din Maramureş. La secţiunea instrumentişti, premiul întâi a fost obţinut de Loredana Streche din judeţul Olt, care a interpretat cu măiestrie la nai. Premiul doi i-a fost acordat lui Ionuţ Florea din judeţul Vaslui (pentru cimpoi), iar premiul al treilea i-a revenit lui Radu Nemeş din Bihor, care a cântat la vioară cu goarnă.

Alte premii: In Memoriam Petre Săbădeanu – Alin Gaidur din judeţul Botoşani a primit un premiu pentru interpretare. Cătălin Haşa din judeţul Alba a obţinut premiul Societăţii Culturale „Avram Iancu“ cu sediul în Detroit, reprezentată de Gheorghe Chindriş, iar Anişoara Serafin din judeţul Timiş a primit premiul ziarului „Curentul Internaţional“, tot din Detroit.

Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a acordat Rominei Nemeş din Bihor premiul In Memoriam Elena Roizen. Telespectatorii (prin televoting) au acordat Elenei Puhulici din Vâlcea premiul de popularitate. Premiul presei a ajuns la Iuliana Tudor, prezentatoarea Festivalului, realizatoare de emisiuni folclorice şi interpretă de valoare.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 1048



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI