Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Mănăstirea Jercălăi, locul unde Dumnezeu ar trebui să se supere pe oameni

Cuvintele care să descrie locul sunt multe, calde, deosebite. Aţi crede, dacă n-aţi fost la Jercălăi, că sunt exagerate. Aşa că, vă spun doar atât pentru început: întreg perimetrul este, fără doar şi poate, binecuvântat de Dumnezeu. Cât despre rest, ce mai aşteptaţi? Citiţi mai jos…

E ca şi cum Dumnezeu ne atinge cu mâna

Bisericuţa aproape că este ascunsă privirii de perdeaua deasă de copaci din faţă. Nici prea multe indicatoare, ca să ajungi aici, nu sunt. Dar, din întrebare în întrebare, dai de Mănăstirea Jercălăi.

Duminica sau la slujbele importante, oamenii bat drumul până la mănăstire, căci biserica este deschisă pentru mireni. Şi apoi, după cum povesteşte Ion Sima, om al locurilor, pe care l-am găsit aici la ora venirii noastre, „este un har deosebit aici, la sfântul lăcaş. Nu ştim dacă e locul, care e de departe mirific, sau părintele Cleopa, cu rugăciunile sale. N-am îndrăzni nici să zicem că aici se întâmplă minuni, dar e cert că fiecare dintre noi, venit aici, la slujbă, pleacă altfel: mai bun, mai evlavios, mai luminat. E ca şi cum Dumnezeu ne atinge pe frunte cu mâna Sa şi ne ia toate necazurile şi durerile“. Am oprit maşina în curtea mănăstirii. Monaha Mihaela ne întâmpină, când ciocănim în uşă, cu drag şi sinceritate.

Întoarcerea în timp este tristă

Cu paşi uşor târşâiţi, monaha ne călăuzeşte prin sfântul lăcaş şi ne povesteşte cum a luat fiinţă: „Încă de acum 600 de ani exista în acest loc o mănăstire de călugări. O atestă cronicile vremii. Se spune că şi Mihai Viteazul, în drumurile sale, s-a oprit aici pentru închinăciune. Unii cred că acesta ar fi fost locul de unde a plecat spre Marea Unire. Alţii afirmă că ar fi vorba de Mănăstirea Vărbila, în timp ce o a treia categorie pune în discuţie mănăstirea de la Apostolache.

Au trecut vremurile şi, când a fost Carol al II-lea rege al României, s-a desfiinţat aşezământul. Nu se ştie exact care au fost cauzele. Ceea ce este cert e doar că n-a mai rămas nimic din vechea mănăstire şi nici din biserică. Totul a fost distrus, ca şi cum aducea ghinion să rămână piatră pe piatră aşezământul. Ziduri, icoane, pereţi, cărţi sfinte, nimic nu a mai rămas din ceea ce era vechea mănăstire. Astăzi, aici, de la fostul locaş, păstrăm doar o cruce care arată unde a fost altarul sfintei biserici“, mărturiseşte ghidul nostru.

Dar istoria şi-a urmat cursul. Marea spurcare

În 1954, patriarhul de atunci al României şi Preafericitul Teoctist, plecaţi acum la cele sfinte, au fost într-o vizită la Luieru, o localitate de lângă Reghin. Acolo se afla bisericuţa de lemn, făcută dintr-un singur lemn, adusă acum în curtea mănăstirii. „Lăsată de izbelişte, din veranda ei oamenii au făcut o crâşmă. Erau oameni care veneau cu alcool acolo, pe verandă, beau, înjurau şi vorbeau urât. Ca şi cum nu era o bisericuţă, ci maidan, cârciumă, talcioc, stadion. Prea înaltele feţe bisericeşti au fost şocate de o asemenea situaţie. Nu mai văzuseră aşa ceva. Desfrâul şi iadul coborâseră pe prispa bisericii.

Aşa că a fost necesar ca aceasta să fie mutată de acolo, ca să nu mai fie întinată de acei oameni. Cum la noi nu mai exista, aşa cum am arătat, nimic din vechea mănăstire, a fost adusă aici şi sfinţită doi ani mai târziu. Are două hramuri: «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril», cu acesta a venit de la Reghin, şi «Adormirea Maicii Domnului». Se ţin slujbe mari la ambele date. Biserica noastră are circuit deschis pentru mireni. Oricine poate să vină să asiste la slujbe“, ne spune călăuza noastră.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 18114



֩ Comentarii

 
֠ 1.     pr suciu -- (15-March-2010 )
Monaha e monahie, si ori vorbeste ea prostii ori autoarea articolului. Din Luieriu biserica a fost luata de regina Maria si dusa la Bran. De acolo luata de inaltele fete bisericesti si dusa la Jercalai.

֠ 2.     Ana -- (27-February-2011 )
este minunata la acea manastire este un loc care te face sa te simti mai bine.si preotul Cleopa este un preot deosebit!

֠ 3.     oana -- (4-June-2011 )
eu am fost de 4 ori la aceasta manastire si am vazut multe minuni adica veneau persoane posedate de necuratu si cind se termina slujba isi reveneau si acele persoane deci are har preoti sunt minunati la fel si calugarii

֠ 4.     BARBU ANA -- (25-November-2011 )
PARINTELE CLEOPA ESTE DUMNEZEUL VAII CRICOVULUI

֠ 5.     Ioana alexandra -- (28-April-2012 )
֠ 1. " pr suciu -- (15-March-2010 ) Monaha e monahie, si ori vorbeste ea prostii ori autoarea articolului. Din Luieriu biserica a fost luata de regina Maria si dusa la Bran. De acolo luata de inaltele fete bisericesti si dusa la Jercalai. OMPLETARE sau PRECIZARE Satenii si enoriasii din Luieriu au facut cadou Principesei Ileana Biserica ,si asa a ajuns la Bran.--------------------------------------------------------------------------------

֠ 6.     Ierodiacon Nectarie -- (31-October-2015 )
Nu mai dati crezare la tot ce se spu e despre manastirea oastra. Cine vrea date precise si con rete va rugam sa le cereti de la obstea manastirii.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI