Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ţărăncile trăiesc sub „dictatura“ bărbatului

Femeile de la sate trăiesc şi astăzi sub „papucul“ bărbatului şi nu au drept de opinie. De exemplu, ele nu sunt lăsate să se implice în luarea deciziilor în comunităţile din care fac parte, deşi rata participării lor la vot este destul de ridicată. În regiunea de nord-est a ţării, ţărăncile participă la vot în proporţie de 90%, dar se implică în luarea deciziilor doar în proporţie de 19%.

Dezechilibrul se menţine şi în restul regiunilor, o participare mai activă a femeilor la actul de decizie fiind înregistrată în judeţul Cluj. Aceste date provin dintr-o analiză la nivel naţional cu privire la situaţia femeilor din mediul rural, făcută anul acesta de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), la cererea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

Ignoranţă ca în Evul Mediu

Conform studiului, în Regiunea Centru, la nivelul comunităţii locale, sătencele nu sunt lăsate de bărbaţii lor sau nu vor să facă parte din asociaţii, consilii şi partide. Interesul manifestat de femeile chestionate - cu privire la evenimentele politice, sociale sau economice ale ţării sau comunităţii - este relativ scăzut. În medie, 55% dintre respondente au declarat că nu apelează la nicio modalitate de informare. Adică îşi duc traiul de zi cu zi aproape ca în Evul Mediu!

Nici în Oltenia femeile nu sunt deloc active în comunitate. De exemplu, în judeţul Mehedinţi nicio femeie nu participă la luarea deciziilor în comunitate şi nici nu este membră într-o asociaţie, comitet, comisie sau partid. În toate judeţele Olteniei femeile participă la vot în număr foarte mare. Sunt judeţe unde participarea este incomparabil mai mare decât a bărbaţilor (Olt, Dolj, Vâlcea). La fel se întâmplă în regiunile Nord-Est, Sud-Est, Vest şi Sud.

Ce s-ar face fără televizor?

În România, televizorul rămâne mijlocul de informare preferat al femeilor din mediul rural, care fac apel destul de rar la presa scrisă şi nu folosesc Internetul. De asemenea, aproximativ o treime din femeile intervievate au declarat că nu folosesc niciun fel de mijloc de informare.

Peste 50% din femeile intervievate şi-au manifestat interesul pentru a obţine mai multe informaţii cu privire la drepturile de care beneficiază pe piaţa muncii, fiind totodată interesate să obţină informaţii privind modalităţile de a demara o afacere sau date despre sănătate. Pentru obţinerea acestora sunt preferate materialele informative.

Gospodine în proporţie de 98%

Potrivit studiului, situaţia profesională la nivel naţional reflectă faptul că femeile de la sate se orientează cu preponderenţă către agricultură şi foarte rar spre administraţia publică, sănătate, asistenţă socială sau învăţământ. În ceea ce priveşte asumarea responsabilităţilor domestice, acestea cad mai ales în sarcina femeilor. Astfel, în judeţe precum Botoşani, Bacău, Suceava sau Vaslui, femeile îşi asumă aceste responsabilităţi în proporţie de 98%.

Ancheta a mai scos în evidenţă faptul că majoritatea femeilor din zona rurală au venituri sub 500 de lei, cu excepţia Regiunii Vest a ţării, unde media veniturilor lunare variază între 500 şi 1.000 de lei.

Menţionăm că departamentele teritoriale ale ANES au efectuat 1.046 de interviuri axate pe situaţia profesională, participarea la decizie, informaţiile necesare, precum şi pe modalităţile de informare preferate de femeile din mediul rural. Persoanele intervievate au fost femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 ani.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 721



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI