Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din sat s-a întrupat vedeta…

Constantina Diţă-Tomescu: un vis împlinit

Atleta româncă Constantina Diţă-Tomescu, medaliată cu aur în proba feminină de maraton din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, s-a născut pe 23 ianuarie 1970 în localitatea Turburea, judeţul Gorj. Sportiva mai are în palmares un titlu de campioană mondială la semi-maraton obţinut în anul 2005, la Edmonton (Canada), precum şi o medalie de bronz în proba de maraton, câştigată la Campionatele Mondiale de la Helsinki, din acelaşi an. În 2004, gorjeanca s-a impus în celebrul maraton de la Chicago, pentru ca, doi ani mai târziu, să se claseze pe locul 2 în proba de 20 km la CM de alergare pe şosea de la Debrecen (Ungaria), când a stabilit un nou record european pe distanţa de 15 km, cu timpul de 47 minute şi 10 secunde.

Senzaţia lotului olimpic al României participant recent la Beijing la cea mai importantă competiţie a planetei, Constantina Diţă-Tomescu, provine dintr-o familie modestă din Turburea Gorjului, acolo unde a început de altfel să practice atletismul. La cei 38 de ani, medalia olimpică de aur a venit ca o încununare a unei cariere de excepţie. „Sunt foarte bucuroasă, foarte fericită că am putut lua medalia de aur. Am visat mult să ajung la Jocurile Olimpice şi să iau o medalie.

Când am ajuns la stadion eram puţin obosită. Nu mă aşteptam să fie atât de multă lume la stadion, la o oră aşa matinală. Am fost surprinsă. M-am bucurat foarte mult când tot stadionul s-a ridicat în picioare. Sunt cel mai fericit om din lume“, a declarat la revenirea în ţară campioana olimpică de la Beijing.

„Alerga şi prin mirişte“

Printre cei care au întâmpinat-o la aeroport pe câştigătoarea din cea mai dificilă probă a atletismului s-a aflat şi Elena Diţă, mama campioanei de la Beijing. „Alerga şi prin mirişte. Şi la sapă era tot prima. La fel şi la şcoală“, a mărturisit Elena Diţă.

La rândul său, primul antrenor al Constantinei Diţă-Tomescu, Mircea Zorilă, a dezvăluit lucruri inedite despre fosta sa elevă. „Era foarte conştiincioasă. Se trezea de dimineaţă să meargă la antrenamente. Şi-a dorit dintotdeauna să devină o mare campioană şi iată că a reuşit. Şi-a îndeplinit năzuinţa exprimată la vârsta de 18 ani cu prilejul unui cantonament la Băile Felix“, a precizat Mircea Zorilă.

Din Turburea la Colorado

De opt ani, campioana de la Beijing s-a stabilit în statul american Colorado, mai precis în oraşul Boulder. Întâmplător sau nu, mutarea a coincis cu debutul unui lung şir de succese internaţionale. „Nimeni nu-mi dădea credit. Spuneau că sunt prea bătrână pentru atletism. Acum, la Beijing, le-am demonstrat că s-au înşelat“, spune cea pe care apropiaţii o alintă Puşa.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 655֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI