Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dobrogea, sub arşiţă

Dobrogea cea secetoasă beneficiază la ora actuală de 582.589 de hectare care, teoretic, ar putea fi irigate. Potrivit datelor furnizate de Sucursala Teritorială a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, în vara aceasta au fost irigate doar 9.000 de hectare. Suprafaţa posibil de irigat pentru anul 2008 (declarată de utilitate publică) a fost de 160.000 hectare. Însă, din cauza precipitaţiilor din prima parte a anului, unii producători agricoli nu au mai încheiat contracte multianuale pentru prestarea serviciilor de irigaţii, suprafaţa totală contractată fiind de 36.000 ha

Investiţii de peste 23 de milioane

„Programul de investiţii pentru anul 2008, în valoare totală de 23.396.000 lei, a fost realizat, până la data de 30 iunie, în proporţie de 80%. Au fost date în funcţiune obiective de investiţii începute în anii anteriori (Terasa Sinoe, Valea Carasu, Amenajarea complexă 23 August - Isaccea), precum şi obiective noi de investiţii (amenajare Carasu-Nicolae Bălcescu, incinta Ostrov - Peceneaga). De asemenea, s-au făcut cheltuieli pentru elaborarea studiilor aferente obiectivelor de investiţii Amenajarea Carasu - Basarabi, incinta Ostrov - Peceneaga şi amenajările complexe Ciobanu - Gârliciu şi Gârliciu - Dăeni“, a declarat pentru Lumea satului Teodor Stanca, directorul Sucursalei Teritoriale Dobrogea, cu sediul la Constanţa.

Asocierea, da şi ba

Lucrările de irigaţii sunt distribuite în 49 de amenajări, deservite de 793 de staţii de pompare. Apa este preluată din Dunăre, din Canalul Dunăre-Marea Neagră, lacurile Taşaul, Goloviţa, Sud Razelm şi Babadag şi transportată la punctele de livrare cale de 2.000 km. Distribuţia apei către plante se realizează gravitaţional sau prin punere sub presiune, prin reţeaua de conducte îngropate cu o lungime totală de 12.300 km, din care 128 km aparţin AUAI sau OUAI.

„Important este că producătorii agricoli din judeţele Tulcea şi Constanţa au înţeles importanţa asocierii, înfiinţând până în prezent 62 de organizaţii ale utilizatorilor de apă, care deţin la un loc 91.156 ha“, a spus directorul Stanca. Se vede însă că numai constituirea organizaţiilor nu este suficientă pentru realizarea programului stabilit în 2008, iar motivaţia cu precipitaţiile nu prea ţine.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 713



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI