Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Iarnă de vis în satele din zona Branului

Agroturismul a devenit o certitudine în România. Spre locaţiile cu una, două, trei sau patru margarete se îndreaptă în aceste zile tot mai mulţi turişti. Ei au ales să-şi petreacă vacanţele în locaţii agroturistice, situate pe un vârf de munte, ori într-un sătuc izolat, cât mai departe de aglomeraţia orăşenească.

Aşa se face că numeroase zone din ţară au cunoscut o dezvoltare economică de invidiat datorită turismului rural.

Dintre acestea, zona Rucăr-Bran se evidenţiază atât prin oferta bogată, cât şi prin calitatea serviciilor. Sărbătorile de iarnă petrecute în această regiune rămân de neuitat datorită peisajelor pitoreşti şi ineditului spectacolul oferit de obiceiurile româneşti.

Opţiunea pentru margarete

Pentru cei mai mulţi dintre noi, Branul se identifică, în primul rând, cu castelul ridicat în secolul al XIV-lea. În această regiune sunt incluse însă mai multe sate, întinse pe o lungime de 20 km, dintre care cele mai cunoscute sunt: Moeciu (de Sus şi de Jos), Peştera, Şirnea şi Fundata.

Vorbind despre noua îndeletnicire ce se dezvoltă în această regiune, este bine să precizăm că oamenii din zona Branului au fost printre primii care au înţeles că pot obţine importante beneficii din practicarea agroturismului.

Dacă porneşti din Câmpulung Muscel pentru a ajunge în Râşnov, singura alternativă este să străbaţi culoarul Rucăr-Bran.

De-a lungul şoselei, care şerpuieşte printre munţii masivi, te poţi trezi copleşit de frumuseţea peisajelor ce te înconjoară. Pe acest traseu, prima localitate din judeţul Braşov este comuna Fundata, care are în administrare două sate: Fundăţica şi Şirnea. Dacă Fundăţica se situează în imediata apropiere a Munţilor Bucegi, satul Şirnea se află la gura Parcului Naţional Piatra Craiului.

Şirnea, primul sat turistic din România

Pentru a ajunge la Şirnea trebuie să străbaţi o vale calcaroasă, cu imagini desprinse ca din poveşti. Este primul sat agroturistic din ţară, acesta fiind şi motivul pentru care infrastructura şi turismul local s-au dezvoltat puternic în ultima perioadă. Aproape 95% din gospodării beneficiază de apă curentă.

Starea drumurilor este o oarecare problemă, dar merită să faci efortul pentru a ajunge aici. Iarna se folosesc săniile cu cai, o alternativă inedită pentru turişti. Satul este cunoscut şi în rândul iubitorilor de trasee montane către culmile Pietrei Craiului. Sunt şi rute mai uşoare, pentru turiştii mai puţin aventurieri.

Împrăştiate pe culmi de dealuri, la o distanţă semnificativă între ele, casele din Şirnea oferă trecătorilor o imagine arhaică. Totuşi, modernul îşi face şi aici simţit prezenţa prin apariţia numeroasă a pensiunilor agroturistice. Dacă iubiţi zăpada, liniştea şi aerul curat puteţi alege Şirnea pentru petrecerea concediilor!

Oferte ademenitoare

Iarna la Moeciu îţi creează senzaţia că şi timpul a îngheţat. Copacii încărcaţi de zăpadă, coşurile fumegânde şi zurgălăii de la săniile cu cai, toate aceste bucurii uitate te fac să nu regreţi alegerea făcută. Oferta serviciilor este bogată şi datorită numărului de unităţi turistice şi pensiuni existente în zonă, dotate modern, dar cu caracter puternic tradiţional.

Dacă discutăm despre sortimentele culinare, aici, ca de altfel în întreaga regiune Rucăr-Bran, specialitatea casei este bulzul, făcut din renumita brânză de burduf cu mămăligă, iar la capitolul distracţie oferta este diversificată.

Se schiază atât în Moeciu, la Cheile Grădiştei, cât şi la Şirnea. Se organizează excursii cu săniile trase de cai, iar în perioada sărbătorilor turiştii participă la spectacolul obiceiurilor româneşti.

Mesele tradiţionale, începute la o ţuică fiartă şi sfârşite la un foc de tabără, sunt alte atracţii cu care sunt răsfăţaţi turiştii.

Aceste frumuseţi din culoarul Rucăr-Bran se înfăţişează privirii într-o zonă în care, secole de-a rândul, principala ocupaţie a localnicilor era creşterea animalelor, insuficientă pentru a le asigura un trai omenesc. Probabil acesta este şi motivul pentru care „brănenii“ sau „rucărenii“ au optat mai devreme decât alţii pentru agroturism, acesta devenind la rândul său o ocupaţie de bază.

Dana DUMITRIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 1403



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI