Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Două ansambluri folclorice în comuna fără niciun cămin cultural

  • A fost salvat folclorul din Asău!

Zilele trecute, în satul Păltiniş, judeţul Bacău, s-a desfăşurat a doua ediţie a Horii Satului. În comuna fără niciun cămin cultural, Asociaţia Bradul Asău a reuşit înfiinţarea unui al doilea ansamblu folcloric.

Asociaţia Bradul Asău, în parteneriat cu autorităţile locale din Asău şi Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bacău, a organizat a doua ediţie a evenimentului Hora Satului în satul Păltiniş din comuna Asău.

Emoţiile legate de starea vremii s-au risipit de îndată ce a început manifestarea, în stil deja tradiţional, cu strigătura făcută de un toboşar venit cu caleaşca în mijlocul spectatorilor, după ce colindase întreaga comună chemând lumea la horă...

Dincolo de prezenţa interpreţilor profesionişti Silvia Ene, Mioara Velicu şi Anton Achiţei, pe scenă au urcat şi cele două ansambluri din Asău care confirmă că, în acest moment, în comună există trei generaţii de artişti amatori.

Este vorba de membrii Ansamblului Bradul Asău - bătrânii satului (ansamblul are 52 de ani vechime) şi cei peste 30 de tineri din Ansamblul Stejarul Asău, care au debutat pe scenă cu o zi înainte, cu prilejul Horii Satului.

Viitorul este sigur

În fapt, importanţa prezenţei artiştilor amatori asăuani pe scenă a fost foarte mare: debutul tinerilor din Ansamblul Stejarul Asău a însemnat confirmarea faptului că tradiţiile din zonă au trecut de la bătrânii satului la generaţiile următoare.

Practic, această comună care nu are niciun cămin cultural, are al doilea ansamblu folcloric - Ansamblul Stejarul Asău, instruit de dna Lenuţa Murariu.

„Putem spune că folclorul asăuan, cunoscut a fi foarte bogat şi frumos, nu se va pierde. Aceşti tineri din Ansamblul Stejarul Asău au demonstrat că ştiu să joace dansurile bătrâneşti la fel de bine ca bătrânii satului, că de la 16 la 85 de ani, pe scenă, asăuanii sunt la fel de pricepuţi păstrători ai tradiţiilor locului.

Una dintre misiunile asumate de Asociaţia Bradul Asău, aceea de a conserva patrimoniul folcloric al zonei, este, iată, pe cale de a se înfăptui“, a declarat domnul Dan Tătavu, preşedintele Asociaţiei Bradul Asău.

Joc şi cântec în aer liber

Hora Satului se ţine în satul din comuna Asău, care la inundaţii a fost cel mai năpăstuit. „Până anul trecut, când am iniţiat Hora Satului, de zeci de ani nu se organizase un eveniment cultural în Păltiniş.

Scena a fost amplasată într-o grădină, una dintre puţinele suprafeţe plane din satul pierdut printre munţi. Din acest motiv, bucuria sătenilor din Păltiniş este imensă şi implicarea lor a fost foarte mare.

Noi le mulţumim pentru sprijin, pentru că, în lipsa unui proiect finanţat, au pus mână de la mână pentru a strânge banii necesari derulării evenimentului şi au muncit cot la cot cu echipa asociaţiei!“, a mai subliniat domnul Dan Tătavu.

(M.S.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 1090



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI