Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Citiţi, că aveţi ce învăţa!

Lumea poveştilor... pentru noi toţi

Am deschis deja din numărul trecut cartea cu poveştile copilăriei pentru a afla cum le este modelată viaţa de mai târziu a copiilor noştri. Depinde şi de noi cum le interpretăm mesajele, dincolo de litera întâmplărilor povestite.

Scufiţa Roşie, stop traficului de fiinţe umane

Tot mai mulţi copii sunt răpiţi pentru a fi folosiţi la cerşit, vânduţi ori ucişi. Scufiţa Roşie îi învaţă pe aceştia să nu aibă încredere în străini, fiind un prilej pentru a le întări o regulă esenţială: să-şi anunţe părinţii oriunde merg şi indiferent cu cine.

Dumbrava minunată – un semnal de alarmă pentru relaţia copil-părinte

Pe Lizuca tatăl o ignoră, iar mama o bruschează. Este o expresie a relaţiilor din multe familii, între părinţi şi copii.

Orice mamă poate fi mamă vitregă când îşi ignoră copilul din cauza muncii ori atenţiei deosebite pentru propria persoană. Având relaţie distorsionată cu copilul, acesta reacţionează: devine violent, fuge la bunici ori se retrage în tărâmul de basm.

Cu toţii ştim că bunicii sunt mai îngăduitori şi ar fi bine să nu aşteptăm ca relaţia cu copilul să se schimbe doar când vom deveni bunici. Să ne facem timp pentru copiii noştri, să le fim prieteni, nu străini.

Nu prin autoritate vom creşte copiii încrezători şi puternici, ci dimpotrivă, vor fi vulnerabili şi dornici de atenţia altora.

Hainele noi ale împăratului şi complexul de inferioritate

În prim-plan povestea evidenţiază ridicolul împăratului care se face de râs şi naivitatea sa de a se încrede în „stiliştii“ care impun moda. În spatele dorinţei de a fi extraordinar, este complexul de inferioritate pe care încercăm să-l mascăm.

Orice copil, tânăr ori adult, care iese în evidenţă prin ţinută şi accesorii extravante îşi ascunde complexul de inferioritate. Oricine se expune ridicolului ori laudelor o face din dorinţa avidă de a-şi descoperi „valoarea“.

Deci, întăriţi-le copiilor conştiinţa propriei valori şi a unicităţii.

Cultivaţi-le respectul pentru ceea ce sunt şi dorinţa de a-şi exprima cu demnitate capacităţile. Înţelepciunea populară spune „poartă-te cum ţi-e portul şi vorbeşte cum ţi-e vorba“.

Hansel şi Gretel – dulciurile dăunează grav sănătăţii

Recent, despre sănătate şi factorii nocivi care o afectează se vorbeşte tot mai mult. Medici şi nutriţionişti incriminează pe rând: grăsimile, carnea, E-urile, sarea şi drogurile.

Cel mai la îndemână „drog“ este zahărul. Ne binedispune, păcăleşte foamea şi ne dă un plus de energie. Aparent, e bine, chiar dacă produce carii. Este mult mai dăunător însă pentru că dă dependenţă, irascibilitate când ne lipseşte, obezitate, diabet şi altele.

Percepând aşa, descoperim că Fraţii Grimm au atras atenţia părinţilor şi copiilor despre pericolele la care se expun consumând exagerat dulciuri. Căsuţa din poveste este tărâmul ideal pentru orice copil, dar există şi vrăjitoarea care poate aduce moartea – boala.

Vara este raiul fructelor. Să ne bucurăm de darurile naturii: cireşe, vişine, caise, piersici, pepeni, făcând astfel un pas mare spre sănătate durabilă.

Învăţătoare Brânduşa Apostol,
Şcoala Cocorăştii Colţ, Prahova
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 774



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI