Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

307 milioane de euro pentru pescuit

Sectorul de pescuit din România va beneficia de 307 milioane euro, până în 2013, fonduri nerambursabile. Banii vor veni prin Programul Operaţional de Pescuit. Anunţul a fost făcut de Gheorghe Ştefan, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), care a organizat la Neptun „Conferinţa Naţională de Lansare a Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013“. La conferinţă au participat Dacian Cioloş, ministrul agriculturii, şi reprezentanţi ai Comisiei Europene

„Până în anul 2013, în cadrul Programului Operaţional de Pescuit, sectorul pescăresc din România va beneficia de 307 milioane euro, fonduri publice nerambursabile, din care 230 sunt fonduri europene, iar 77 reprezintă contribuţia naţională“ – a declarat directorul ANPA.

Agenţia va deschide prima sesiune pentru depunerea proiectelor de investiţii în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit, începând cu 11 august 2008.

Măsuri prioritare

În prima sesiune vor fi acordate fondurile nerambursabile pentru Investiţii la bordul navelor de pescuit şi selectivitate (Măsura 1.3), pentru Investiţii în procesare şi marketing (Măsura 2.6), pentru Investiţii productive în acvacultură (Măsura 2.1). De asemenea, se vor aloca fonduri nerambursabile pentru Compensaţii socio-economice pentru gestionarea flotei (Măsura 1.5) şi pentru Selectarea Grupurilor Locale (Măsura 4.1).

Consumul, de 4 ori mai mic

Gheorghe Ştefan a mai spus că, în România, consumul mediu de peşte este de numai 5,5 kg pe an, în timp ce în Uniunea Europeană ajunge la 20 kg/an. În opinia sa, de vină ar fi lipsa de informare a consumatorului.

În timpul lucrărilor, am aflat că în România există cinci pepiniere de sturioni, în condiţiile în care, în urmă cu cinci ani, nu era niciuna. De asemenea, există 450 de ferme piscicole, inclusiv pentru crap şi păstrăv, iar 40 dintre acestea au pepiniere. Este un semn clar că oamenii încep să fie interesaţi şi să investească în acest sector. Chiar dacă interesul pentru a construi noi ferme piscicole este mare, investiţia costă atât de mulţi bani încât unii renunţă.

Comunicarea, un fel de „Acar Păun“

În cadrul conferinţei au fost oferite informaţii referitoare la modalităţile prin care se poate beneficia de finanţare şi la măsurile prioritare din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit.

Astfel, plecând de la premisa că aderarea la Uniunea Europeană deschide noi oportunităţi pentru sectorul pescăresc, dar în acelaşi timp aduce noi provocări şi noi reguli ale jocului, conferinţa şi-a propus să ofere unele informaţii referitoare la fondurile europene destinate sectorului pescăresc şi modalităţile prin care se poate beneficia de finanţare.

De asemenea, potenţialii beneficiari au aflat cum pot accesa fondurile europene pentru proiectele de dezvoltare şi măsurile prioritare din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit, care vor fi lansate în prima etapă.

Totodată, s-a dorit ca această conferinţă să reprezinte un real moment de comunicare între toate părţile interesate şi să aibă ca finalitate implicarea autorităţilor centrale şi locale, precum şi a liderilor de opinie în eforturile de dezvoltare a sectorului de pescuit.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 15, 1-15 AUGUST 2008

Vizualizari: 742



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI