Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Uniunea Europeană, în date şi cifre

Instituţiile Uniunii Europene – Consiliul European

Consiliul European este o instituţie complet diferită de Consiliul Uniunii Europene. Reuneşte şefii de state sau de guverne din ţările membre, împreună cu preşedintele Comisiei Europene. Ca termen, Consiliul European poate fi asimilat cu un summit, deoarece la nivelul său se iau decizii de importanţă majoră pentru definirea liniilor politice generale ale Uniunii Europene.

Consiliul se întruneşte de cel puţin două ori pe an. Întâlnirile sunt conduse de liderul statului care deţine în mod curent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Preşedinţia se schimbă o dată la 6 luni. Începând cu 1 iulie această funcţie este deţinută de Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei.

Puterea de decizie

Consiliul European nu este o instituţie oficială a Uniunii Europene, chiar dacă este menţionată în tratate. Practic, Consiliul defineşte agenda politică a Uniunii Europene şi de aceea este considerat a fi motorul integrării europene.

Nu are putere legislativă sau executivă, dar datorită faptului că în componenţa sa intră liderii statelor, reunind în acest fel puterea legislativă a statelor membre,

Consiliul are influenţă în afara Comunităţii Europene, spre exemplu în politica externă şi în segmentul poliţie şi justiţie. Consiliul are rolul de a impulsiona dezvoltarea Uniunii Europene în ansamblu şi de a stabili orientările politice necesare acestei dezvoltări.

Funcţionarea Consiliului

Oficial, membrii Consiliului sunt şefii de state sau de guverne, plus preşedintele Comisiei care nu are drept de vot. În timpul întrunirilor aceştia sunt asistaţi de regulă de miniştri de externe, iar preşedintele Comisiei de un alt membru din Comisie.

De asemenea, la întrunirile Consiliului European participă Secretarul General al Consiliului de Miniştri al Uniunii şi Preşedintele Parlamentului European. Negocierile care au loc în cadrul acestor întâlniri implică un număr foarte mare de oameni care lucrează şi îşi aduc aportul pentru definitivarea lucrărilor agendei.

Acestora nu le este permis însă accesul în sala de conferinţe, cu excepţia a doi delegaţi pentru fiecare stat membru pentru transmiterea mesajelor.

În următoarea ediţie vă prezentăm noi date referitoare la Consiliul Europei.

Aurora DUMITRESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 15, 1-15 AUGUST 2008

Vizualizari: 691֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI