Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La mintea...

Au mai zis-o şi alţii, mulţi la număr, înaintea mea, o zic şi eu: „Mare e grădina ta, Doamne!“. După care, aport original, completez: nebănuite şi de tot felul sunt „ţintele“, ca să folosesc un termen la modă, pe care şi le propun borfaşii de toate neamurile. Pentru că iată ce am citit, cu un timp în urmă, într-o gazetă.

Citez, fără a schimba nici măcar o virgulă. Titlu: „Nişte hoţi cu tupeu“. „Australienii s-au specializat în furturile de…“ ei, în ce? Vă întreb şi geaba vă întreb, că n-o să ghiciţi în vecii-vecilor, pentru că, asta e, nu e deloc la mintea cocoşului, aşa încât nu vă mai pun răbdarea la încercare şi termin propoziţia din text.

„S-au specializat în furturile de albine“. Cum anume, aflăm continuând lectura mot-à-mot, cuvânt cu cuvânt adică, a reportajului care ne-a atras atenţia:

„După cum informează Departamentul Agriculturii din Australia, în uriaşa ţară-continent de la capătul lumii s-au semnalat, în ultimele luni, nu mai puţin de 25 furturi de stupi cu albine! Interesul rău-făcătorilor pentru stupii cu pricina este explicabil prin faptul că, în provincia unde au avut loc furturile, majoritatea apicultorilor cresc o rasă de albine îmbunătăţită genetic, mai productivă decât albina europeană şi, în acelaşi timp, mult mai docilă decât cea africană, recunoscută pentru agresivitatea ei.

Pagubele sunt estimate la mai bine de 300 mii de dolari, iar deocamdată poliţia nu are niciun fel de indicii pentru descoperirea făptaşilor. Reprezentantul Poliţiei a afirmat că pe viitor autorităţile vor avea… ac de cojocul infractorilor. Dacă nu, le-am recomanda să importe nişte albine ucigaşe din America de Sud şi să aştepte liniştiţi rezultatele…“.

Încheind lectura cu convingerea că oamenii legii de la Antipod vor găsi calea şi mijloacele de a stopa hoţia – bine ar fi ca şi pe aici, pe la noi, să se întâmple tot aşa, că se fură, se tot fură de nu se mai termină – nu putem, totuşi, să nu ne punem o întrebare: când se dă cu jula pe la stupi, se trec în proprietate personală şi trântorii?

Pentru că dacă răspunsul este afirmativ, invităm borfaşii să vină după pradă şi în România, nu de alta, dar trântori avem, har Domnului, destui, cu albinele stăm mai prost.

Cică ar fi pe cale de dispariţie.

Gogu PINTENOGU’
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 15, 1-15 AUGUST 2008

Vizualizari: 751



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI