Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni de nota... 10

Vocaţia fascinantă de a vorbi cu plantele

Puţini ştiu că printre noi se află oameni care au vocaţia de-a vorbi cu vieţuitoarele necuvântătoare. Adică cu plantele spre care se apleacă cu evlavie pentru a le alina durerile. La nivel mondial, ei formează astăzi casta selectă a chimiştilor vegetali. Ei sunt, de fapt, cei care veghează cu un profesionalism aparte la siguranţa alimentară a omenirii.

Nu de azi şi nici de ieri, ci de mulţi ani, România a reuşit să-şi creeze proprii „doctori ai naturii“, aruncând în luptă tot ceea ce a avut mai valoros în plan profesional în materie de fitotehnie, fitopatologie şi entomologie, Vasile IOSIF, actualul manager general al reprezentanţei în România a celebrei companii americane DuPont, este unul dintre alchimiştii români ce poate concura de la egal la egal cu specialiştii de elită care activează într-un domeniu atât de special, cum este agrochimia.

Precum seminţia umană, tot aşa şi plantele au nevoie de „medici de familie“, care să vegheze la sănătatea şi buna lor dezvoltare. Deosebirea este că „doctorii naturii“ sunt obligaţi să identifice boli şi să prescrie reţete într-o lume în care plantele îşi exprimă suferinţele nu în vorbe, ci în durere fizică.

Cel chemat să le găsească leacul este alchimistul vegetal. El trebuie să pună nu numai diagnosticul exact, cât mai ales să dea reţeta. Adică tratamentul. Adesea, totul trebuie făcut cu o repeziciune fantastică, pentru că, spre deosebire de doctorul uman, decizia alchimistului vegetal se măsoară în ore, iar uneori chiar în minute.

Acestea sunt condiţiile „de teren“ în care trebuie să lucreze alchimistul vegetal. Cu precizarea că pentru a dobândi acest statut este nevoie de multă ştiinţă de carte.

Omul de nota… 10 al rubricii revistei noastre, dl Vasile Iosif, este în fapt un profesionist a cărui valoare poate fi punctată cu trei steluţe în plus. Nu numai pe o scară a elitei naţionale, ci şi în lumea chimiştilor vegetali mondiali. El este un produs al şcolii de agricultură autohtone, unde a avut şansa de a se instrui cu oameni în faţa cărora se apleacă cu dragoste şi recunoştinţă.

Formarea sa ca agrochimist avea să aibă loc în cadrul Laboratorului Central de Carantină Fitosanitară. Aici şi-a însuşit marea lecţie a fitopatologiei. De atunci şi până acum a urcat treaptă cu treaptă spre vârful piramidei profesionale. Cei nouă ani petrecuţi la Aectra au constituit perioada formării sale ca manager.

Din vara anului 2004 se află la comanda Reprezentanţei DuPont în România. O companie americană de primă mărime mondială şi care are preocupări atât în domeniul chimicalelor pentru agricultură, cât şi al producerii seminţelor. Managerii de la DuPont ştiu de ce au optat pentru Vasile Iosif. Cum tot atât de bine ştie Vasile Iosif de ce a ales DuPont.

Fişa profesională a inginerului Vasile Iosif poartă în ea ştiinţa şi priceperea practică a unui om care ar putea preda cursuri de agrochimie la cele mai selecte catedre universitare. Această apreciere nu aparţine reporterilor, ci practicienilor care au beneficiat de consultanţa oferită de el.

În viaţa personală, Vasile Iosif a avut şansa de-a fi întâlnit în viaţă fiinţa potrivită la timpul potrivit. Într-o căsnicie fericită, doamna Zamfira Iosif i-a oferit tot ce poate da o femeie înţeleaptă şi cu mare credinţă în Dumnezeu şi familie. Dacă ar fi să ne referim la marile bucurii ale vieţii, atunci ar trebui să începem cu prima: cu Alexandru. Alături de mama sa, el a stat pavăză în calea ursitoarele care vroiau să-i predestineze lui Vasile Iosif un alt destin, decât cel hărăzit de Dumnezeu.

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 1210



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI