Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Semnale îngrijorătoare!
Pomii mor în picioare!

• Plantaţii pomicole transformate în lemn de foc.
• În judeţul Suceava, 950 ha în declin total.
• Înfiinţarea unui hectar de livadă – cinci miliarde lei vechi.

La ieşirea din satul Poieni-Iaşi, spre Vaslui, în stânga şoselei te întâmpină priveliştea dezolantă a unei livezi abandonate în care pasc câteva vaci costelive. Acelaşi peisaj şi la Bivolari, de unde, până în 1990, zeci de izoterme încărcate cu cireşe şi vişine plecau în Italia, Franţa sau Germania. Şi mai grav este în comuna Oituz din judeţul Bacău, unde toţi pomii au fost scoşi din rădăcină şi pe teren au apărut numeroase vile ale unor potentaţi locali. În comuna Gura Văii, din acelaşi judeţ, pomii fructiferi au fost tăiaţi pentru lemne de foc.

Specialiştii trag – e drept, de mulţi ani şi, din păcate, fără rezultate – semnale de alarmă: pomicultura din aceste judeţe, ca de altfel din întreaga ţară, e în pericol!

Speranţa – fondurile europene

Domnul ing. Teofil Bulai, membru în consiliul de conducere al Asociaţiei Pomicultorilor din Fălticeni, care cuprinde 325 ha, ne spune că pentru a planta un hectar cu măr sunt necesari circa  1,5 miliarde lei vechi numai pentru materialul săditor. Sume mult mai mari sunt necesare pentru desfundat, pichetat etc. şi, fireşte, împrejmuit terenul. Este vorba de cel puţin cinci miliarde de lei vechi.

Sprijinul bugetar, ca inexistent

– În ce măsură pomicultorii sunt ajutaţi de stat?

– Trebuie să spun că, deşi statul a intervenit cu acte normative specifice şi subvenţii, acestea din urmă sunt foarte mici, neacoperind nici măcar 15% din cheltuielile aferente tratamentelor, ne mai vorbind de înfiinţarea unor noi culturi.

Şi totuşi…

Au existat totuşi pomicultori - specialişti sau proprietari - care au primit pământul ce li se cuvenea şi au păstrat cu încăpăţânare livada care, bine îngrijită, răsplăteşte truda. Un exemplu îl constituie asociaţia din satul Viişoara, comuna Târgu Trotuş din Bacău, care cuprinde 500 de hectare cu măr şi prun. Chiar în condiţiile vitrege ale anului trecut, pomicultorii de aici au obţinut rezultate bune.

Sfidarea bancherilor
Aceeaşi dorinţă de a înfiinţa o plantaţie pomicolă modernă a avut-o şi inginerul Panainte Agafiţei, administratorul societăţii comerciale Livada SRL din Boţeşti, Vaslui. „Din păcate, aparatul birocratic şi reaua credinţă a unor funcţionari bancari mi-au creat mari greutăţi“, spune domnia sa.

Dacă ar fi să tragem o concluzie, atunci am pleda pentru măsuri care ar trebui luate în vederea încurajării pomicultorilor, începând cu un sprijin financiar mai consistent din partea statului, dar şi cu schimbarea atitudinii băncilor faţă de cei care solicită în condiţii legale un credit atât de necesar dezvoltării agriculturii româneşti.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 877



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI