Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ambiţii mari la ANIF

Anul acesta, investiţiile derulate de Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) vor atinge aproape două sute de milioane de lei. Astfel, s-au alocat peste 28 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a cinci staţii de pompare şi a reţelelor de canale din amenajările de irigaţii din judeţele Brăila, Constanţa, Dolj şi Giurgiu. De asemenea, continuă impermeabilizarea canalelor de transport a apei în judeţele Constanţa şi Ialomiţa.

„Importante sume s-au dirijat pentru lucrări de expertizare, proiectare şi execuţie privind intervenţiile pentru prevenirea sau înlăturarea efectelor produse de inundaţii din amenajarea Terasa Sinoe – judeţul Constanţa şi Bilieşti Ciorăşti – judeţul Vrancea“, a declarat pentru „Lumea satului“ Nicolae Mărăcine, directorul general al ANIF.

Desecările, printre priorităţi

În mai multe judeţe din ţară s-au făsut desecări pentru ca terenurile să fie redate agriculturii. În acest scop, au fost alocate fonduri în valoare de aproape 71,5 milioane de lei.

Banii au fost folosiţi pentru completarea şi reabilitarea unor lucrări din 16 amenajări de desecare din judeţele Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Covasna, Constanţa, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Tulcea. Totodată, au continut lucrările de reabilitare a 15 staţii de pompare din judeţele Bihor, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Satu Mare şi Timişoara.

Eroziunea solului, combătută

O altă investiţie importantă se referă la combaterea eroziunii solului. Fondurile alocate acestui scop au depăşit 10 milioane de lei. Banii au fost dirijaţi pentru completări şi reabilitări în amenajările de combatere a eroziunii solului în judeţele Bacău, Bistriţa-Năsăud, Buzău şi Harghita.

De asemenea, s-au făcut cheltuieli pentru expertizarea, proiectarea şi execuţia privind intervenţiile pentru prevenirea efectelor produse de inundaţii în amenajările de combatere a eroziunii solului în judeţele Cluj, Hunedoara, Vâlcea, Argeş, Vrancea, Alba şi Covasna.

Stavilă în calea inundaţiilor

Cea mai importantă investiţie din 2008 se ridică la aproape 66 milioane de lei. Fondurile au fost alocate pentru continuarea lucrărilor de cofinanţare şi prefinanţare la Măsura 2.1 – „Dezvoltarea infrastructurii rurale“, submăsura „Infrastructura de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor“ din Programul SAPARD.

Banii au ajuns la şapte obiective cuprinse în programul de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor în judeţele Suceava, Brăila, Buzău, Constanţa, Călăraşi şi Ialomiţa, precum şi la 17 obiective cuprinse în programul privind lucrările de prevenire a alunecărilor de teren din judeţele Cluj, Sălaj, Alba-Iulia, Sibiu, Covasna, Mehedinţi, Prahova, Dâmboviţa, Bacău, Vaslui, Bistriţa şi Iaşi.

Bilanţ 2009

2007 a însemnat pentru ANIF anul punerii în funcţiune a mai multor obiective, a căror valoare s-a ridicat la 86,9 milioane de lei. Dintre acestea, sunt de menţionat cei 17.840 de metri pătraţi de impermeabilizări pe canalele de transport a apei pentru irigaţii în judeţele Galaţi, Olt, Constanţa şi Ialomiţa.

Totodată, a fost refăcută în totalitate linia de apărare la Dunăre, distrusă în urma inundaţiilor din 2006 prin închiderea breşelor şi refacerea infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, în judeţele Dolj, Ialomiţa, Olt, Tulcea şi Brăila, recepţionându-se 1.950 de metri liniari de diguri consolidate. În plus, s-au modernizat două staţii de desecare, în Bihor şi Tulcea, judeţe unde s-au mai realizat şi agregatele de pompare necesare la patru staţii de desecare.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 1936



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI