Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ploile care ajută irigaţiile

Cererea de apă  a fermierilor rămâne redusă

Ne-am fi aşteptat ca, după arşiţa din 2007, să crească mult cererea de apă pentru irigaţii, măcar acolo unde există această posibilitate. Dar nu este dat să fie aşa! Mulţi cultivatori rămân la mila lui Dumnezeu, în speranţa că o să plouă.

Puţini sunt cei care ţin cont de prognozele meteorologice, care anunţă totuşi o vară secetoasă. Chiar dacă nu va fi vorba din nou de o arşiţă cu caracter endemic, rezervele de apă din sol vor scădea în lunile iulie şi august, iar plantele din câmp ar putea fi ameninţate cu uscarea.

Contracte doar pentru 17%  din suprafaţa amenajată

Din datele centralizate la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), rezultă că există contracte doar pentru 44% din suprafaţa care poate fi udată în anul 2008. Raportat la suprafaţa totală amenajată, procentul utilizabil scade la numai 17%.

Suprafaţa declarată de utilitate publică a ajuns acum la 1.149.886 de hectare. Din păcate, au fost încheiate contracte doar pentru 507.115 ha. Cel mai important contract a fost semnat cu Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), pentru 492.426 ha.

„Această suprafaţă se majorează, pe măsură ce cresc solicitările, pe tot parcursul campaniei de irigaţii, prin contracte sezoniere“, a declarat pentru „Lumea satului“ Nicolae Mărăcine, director general al ANIF.

Menţionăm că, până în prima jumătate a lunii iunie, s-au semnat 348 de contracte multianuale, din care 230 cu OUAI şi 34 de contracte sezoniere. Datorită şi precipitaţiilor de până acum, până la jumătatea lunii iunie s-au aplicat udări pe o suprafaţa de numai 32.280 ha“, a afirmat Mărăcine.

Statistic vorbind…

Infrastructura de irigaţii cuprinde 10.996 km de canale de aducţiune, transport şi distribuţie a apei de irigaţii; 33.550 km reţele de conducte îngropate: 3.862 de staţii de pompare de bază, de repompare şi de punere sub presiune, echipate cu 20.336 agregate de pompare.

Sistemele de irigaţii din Terasa Nicoreşti-Tecuci, judeţul Galaţi, şi Sadova-Corabia, judeţul Dolj, dintre obiectivele de investiţii a căror finanţare a fost asigurată prin Banca Mondială, par a configura noua strategie în domeniul hidroamelioraţiilor din România.

În cadrul celor două sisteme menţionate, aceste organizaţii consumă peste 80% din capacitatea de pompare.

Stimulentele financiare

Obiectivul principal în domeniul irigaţiilor este de a încuraja şi sprijini consolidarea organizaţiilor utilizatorilor de apă în zonele viabile economic, prin stimularea contractării la irigat a unei părţi cât mai mari din capacitatea de pompare a amenajărilor existente.

Până în prezent, s-au înfiinţat 395 de organizaţii de îmbunătăţiri funciare (OIF) şi două federaţii ale OIF pe suprafeţe ce cuprind aproximativ un milion de hectare irigabile.

„Atingerea acestui obiectiv poate fi obţinut, în anul 2008, prin acordarea unui ajutor financiar acceptabil la hectar. Este vorba de acoperirea unei părţi din tariful de livrare a apei pentru irigaţii şi din cheltuielile cu întreţinerea, cu reparaţiile şi paza infrastructurii, în sumă de 400 lei pe hectar“, spune Nicolae Mărăcine.

Tarif unic şi nu prea...

Autorităţile precizează aplicarea unui tarif unic la apă, indiferent de treapta de pompare. Din câte am înţeles, va exista într-adevăr un tarif unic, dar numai la nivelul staţiei de pompare şi va fi diferit de la o staţie la alta.

Fapt este că ANIF a solicitat sucursalelor teritoriale o analiză economică concretă din care a rezultat că, în unele amenajări, tariful unic se situează între tariful minim şi cel maxim actual. De exemplu, la amenajarea Sadova Corabia, tariful unic va fi de 268,83 lei/ 1.000 metri cubi, iar tariful actual atinge limita maximă de 479,48 lei/ 1.000 mc.

Rezultă că tariful unic îi avantajează pe cei care sunt amplasaţi pe treptele înalte şi care plăteau tariful maxim, dar îi dezavantajează pe cei amplasaţi pe treapta I sau II, care plăteau tariful minim. În multe alte amenajări, tariful unic va fi mai mare decât tarifele actuale. Este cazul amenajării Olt-Călmăţui, unde tariful unic a fost de 530,0 lei/1.000 mc, iar tarifele actuale variază între 303,08 şi 385,64 lei/1.000 mc.

Întrebarea este: cine va plăti diferenţa între cheltuielile efective şi nivelul tarifului unic? Dacă statul îşi asumă suportarea acestui efort financiar, atunci totul va fi OK!

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 775



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI