Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Uniunii Europene „i s-a pus pata“ pe chimicale

• Eliminarea a 70% din pesticide dă o lovitură grea agriculturii româneşti

La Luxemburg a avut loc recent reuniunea Consiliului miniştrilor agriculturii şi pescuitului din Uniunea Europeană. Aici a fost adoptat Regulamentul privind punerea pe piaţă a pesticidelor, care urmează să fie transmis Parlamentului European pentru acordul în cadrul procedurii de codecizie (prima citire).

Este vorba de interzicerea folosirii a cel puţin 70% din pesticidele existente pe piaţă, în special a celor care ar putea conţine substanţe cancerigene. Până la adoptarea în formă finală, probabil în această toamnă, vor mai avea loc negocieri între reprezentanţii statelor membre.

Decizie suspectă

Prezent la dezbateri, Dacian Cioloş, ministrul român al agriculturii nu a susţinut propunerea. Practic, s-a abţinut de la vot alături de reprezentanţii altor trei state membre, pe motiv că noua lege ar fi prea aspră din cauza implicaţiilor negative asupra industriei de profil şi a fermierilor români.

Eliminarea pesticidelor suspecte favorizează comercializarea produselor noi, considerate mai sigure, dar mult mai scumpe, ceea ce duce la creşterea costurilor de producţie. Din acest motiv, România va solicita o perioadă de tranziţie, de 3-4 ani, pentru aplicarea noului regulament.

„Sunt anumite elemente, aşa cum a fost formulat textul de compromis al reglementării, care nouă ni se par aspre din punct de vedere economic, cu efecte faţă de producătorii români, pentru că va însemna eliminarea rapidă şi brutală de pe piaţă a unor produse chimice, fără a exista înlocuitori“, a afirmat Cioloş.

La aceeaşi reuniune, în cadrul bilanţului de sănătate al Politicii Agricole Comune (PAC), au continuat dezbaterile privind decuplarea (de producţie) a plăţilor directe şi modalităţile de acordare a sprijinului specific, pentru anumite sectoare şi regiuni (cu sensibilităţi).

Ca şi alte state membre, România a susţinut necesitatea menţinerii unor plăţi cuplate pentru sectoarele în care există riscul abandonării producţiei.

Dispută comercială

Discuţiile au vizat şi stadiul negocierilor cu Organizaţia Mondială a Comerţului, statele membre susţinând, în general, necesitatea unui acord echilibrat care să nu dezavantajeze producătorii agricoli europeni.

La iniţiativa Franţei, susţinută de majoritatea statelor membre, s-a supus atenţiei necesitatea reconsiderării procedurilor privind controlul importurilor din ţări terţe, astfel încât să se poată menţine competitivitatea producătorilor europeni, care aplică norme mai stricte.

Problemele pescuitului

În sectorul pescuitului, cel mai important subiect pentru România a fost cel referitor la Regulamentul privind combaterea, prevenirea şi eliminarea pescuitului ilegal, nereglementat şi neraportat.  Acest regulament a obţinut acordul statelor membre, urmând a fi aplicat integral de la 1 ianuarie 2010.

România, alături de alte state membre, a salutat iniţiativa privind lansarea dezbaterilor, pentru stabilirea unei strategii de încurajare şi dezvoltare a acvaculturii. Aceasta reprezintă o soluţie viabilă, în condiţiile creşterii cererii de produse din sectorul pescăresc şi a nevoii de conservare a resurselor acvatice.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 696



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI