Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Importuri fără taxe la cereale

Cu toate că se estimează o producţie agricolă mai mare în acest an în toate ţările din zona ţării noastre, dar şi în alte state europene, numai două state membre ale Uniunii Europene – România şi Franţa – au cerut ca importurile de cereale din ţări extracomunitare să fie supuse taxelor.

Alte şase state s-au abţinut de la vot, iar celelalte au optat pentru prelungirea perioadei în care taxele la importul de cereale din ţări terţe sunt suspendate până la 30 iunie 2009. Acesta a fost rezultatul la votul recent realizat în Comitetul de Gestiune pentru Cereale al UE, la propunerea lui Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultură.

România s-a opus propunerii de a prelungi cu un an perioada în care sunt scutite de taxe importurile de cereale din ţările din afara Uniunii Europene, întrucât decizia ar afecta negativ piaţa românească, punând presiune asupra preţurilor. Pe de altă parte, eliminarea taxelor afectează negativ piaţa românească, expusă în mod special la importuri din state precum Rusia, Ucraina sau Republica Moldova, Kazahstan.

O altă justificare a României se leagă direct de noua producţie de cereale, care se anunţă deosebit de bună. Mai mult, ţara noastră nu ar fi avantajată de importurile libere, fără taxe, deoarece creşterea semnificativă a ofertei ar putea pune presiune pe preţuri, iar fermierii noştri ar avea de suferit. Astfel, producătorii ar trebui să coboare preţurile.

„România a considerat că această măsură se aplică înainte ca presupusele cauze să-şi facă efectul, pentru că nu se cunoaşte deocamdată nivelul producţiei din acest an. Unele state au cerut amânarea deciziei până în toamnă, după perioada de recoltare. Data trecută decizia a fost luată după ce se cunoşteau recoltele şi stocurile“, a afirmat Velicu.

Din păcate, cum nu s-a întrunit majoritatea necesară reintroducerii taxelor, decizia a fost luată de Comitetul de Gestiune pentru Cereale, care a hotărât ca vechiul regulament să rămână în vigoare, iar reintroducerea taxelor să se facă numai de la data de 1 iulie 2009.

Vă reamintim că seceta de anul trecut a afectat grav ţările din zona centrală, sudică şi estică a Europei, reducând producţia vegetală cu până la 40%. Pentru acest an, estimările din sectorul agricol indică recolte mai mari cu 10% până la 70% pentru statele din regiune. Interesant este că aceste state nu au susţinut votul României şi Franţei de a reintroduce taxele din acest an.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 826



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI