Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Preţul alimentelor, povara grea a românilor

Creşterea preţurilor la produsele alimentare a fost un subiect intens dezbătut la Summit-ul de vară al Consiliului European, desfăşurat recent la Bruxelles. Este drept că toate statele membre s-au confruntat cu scumpiri, dar România a „accelerat pedala“ şi, în primul trimestru al anului, s-a plasat pe locul patru în Uniunea Europeană. 

Conform unui studiu realizat de Eurostat (Institutul European de Statistică), majorarea preţurilor din România este cu 7,3% peste nivelul mediu înregistrat în UE 27 şi cu 7,4% peste cel din UE 25, comparativ cu media europeană. Menţionăm că, în primul trimestru al acestui an, scumpirile au fost cu 16,3% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut.

Comparativ cu alte state ale UE, ţara noastră se plasează în funcţie de creşterea preţurilor la alimente pe locul al patrulea, după Lituania, unde scumpirea a fost de 47,1%, Estonia – 46%, Marea Britanie – 38,6% şi Letonia – 33,1%.

Dintre produsele agricole, cea mai semnificativă scumpire, de 40%, s-a înregistrat în primul trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la plantele industriale (in, cânepă, hamei etc.) şi la cereale (25%). De asemenea, preţul fructelor s-a majorat cu 14,7%, iar cel al legumelor, cu 11,7%.

Comparativ cu situaţia din celelalte state europene, în cazul plantelor industriale şi al legumelor creşterea preţurilor din România s-a situat peste media UE 27. Mai precis, în România plantele industriale s-au scumpit cu 31,6% mai mult decât în UE 27, în vreme ce la legume diferenţa a fost de 8,3%. În schimb, în cazul cerealelor, creşterea medie în UE 27 a fost de 60,7%, iar fructele s-au scumpit, în medie, cu 20,8%.

Prezent la Summit, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat: „Aceste creşteri spectaculoase de preţuri se constată că nu sunt determinate de un dezechilibru între cerere şi ofertă, ci mai degrabă de aşteptările şi temerile legate de creşterea consumului în perspectivă şi de scăderea resurselor. Şi de aceea aceste importante implicaţii speculative afectează coşul de consum.“

În acest context, creşterile de preţuri reprezintă un element important de care va trebui să ţină cont toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, în actualul proces de revizuire a Politicii Agricole Comune pentru obiectivul asigurării securităţii alimentare, a opinat premierul român.

Tot la Bruxelles s-au evidenţiat rolul şi importanţa sectorului de cercetare-dezvoltare pentru creşterea competitivităţii şi a productivităţii în agricultură, pentru a răspunde mai bine provocărilor legate de schimbările climatice.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 752



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI