Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oina în varianta modernă

Mergând, cale de două ore, pe şoseaua ce leagă fosta raia turcească a Brăilei de Capitală, ajungi la Surdila Greci. Prototip clasic al comunităţilor rurale din zona de şes, unde tradiţiile de orice fel s-au „diluat“ dramatic în ultimele două decenii, Surdila Greci mai păstrează încă o comoară de suflet: oina.

Se întâmpla prin anii cenuşii de după cea de-a doua mare conflagraţie mondială, când sportul naţional al românilor „prindea“ în micuţa aşezare de la hotarul cu Buzăul. Într-atât au ajuns localnicii să-l îndrăgească, încât aproape fiecare gospodărie avea câte un reprezentant în echipele constituite la diferite niveluri. Familii precum Neamu, Pisică, Pătraşcu, Bordei, Panait ori Săndulescu au fost „motorul“ acelor echipe din zorii anilor 50.

Patru decenii după aceea, adică pe la începutul tumultuoşilor ani 90, povestea „oinei“ surdilene părea că se încheie. Lipsa banilor aferenţi participării la diferitele competiţii de gen scotea vremelnic Surdila Greci de pe harta localităţilor cu tradiţie în oină.

Mai tare ca fotbalul

Extrem de iubită încă printre localnici, oina a fost „reinventată“ anul trecut la Surdila Greci de către – se putea altfel? – un localnic, inginerul Cornel Săndulescu, demn urmaş al unei familii ce s-a identificat cu acest sport.

„În anul 2007 a fost înfiinţată structura sportivă CS Viitorul Surdila Greci, care şi-a propus să reînnoade aici tradiţia oinei. Judeţul Brăila a avut o contribuţie pozitivă în ceea ce priveşte naşterea şi afirmarea oinei. Se cuvine să amintesc, în acest context, contribuţia importantă pe care brăileanul Radu Corbu, maestru de gimnastică şi sport la Liceul „Nicolae Bălcescu“, a avut-o la conceperea regulamentului jocului de oină, ca şi participarea cu succes a echipei acestei unităţi şcolare la competiţiile organizate până la al Doilea Război Mondial.

Revenirea anul trecut în circuitul competiţional, adică în Campionatul Naţional de seniori şi juniori, Cupa Federaţiei, Crupa Cronos, a fost încununată cu evoluţii bune, care ne dau speranţe în perspectiva viitoarelor confruntări din acest an“, a declarat ing. Cornel Săndulescu, fost campion şi multiplu vicecampion al României la oină cu Universitatea Bucureşti în perioada anilor 1978-1982.

În prezent, la echipele de seniori şi juniori ale CS Victoria Surdila Greci sunt legitimaţi peste 40 de sportivi, oina fiind de altfel cel mai iubit sport la nivelul comunităţii locale.

În afara clubului din Surdila Greci, în Brăila mai activează şi o echipă de oină a Inspectoratului Poliţiei de Frontieră, înfiinţată tot la iniţiativa ing. Cornel Săndulescu.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 696



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI