Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din zestrea folclorului românesc

MARIA LĂTĂREŢU, marea glăsuitoare a neamului

Maria Lătăreţu s-a născut pe 7 noiembrie 1911, în familia Borcan din localitatea Bălceşti, judeţul Gorj. Un talent muzical de necontestat, cu o viguroasă trăire emoţională în stilul de interpretare, Maria a rămas în amintirea iubitorilor de folclor ca o „podoabă glăsuitoare a Gorjului“, aşa cum o caracteriza cândva folcloristul Constantin Brăiloiu.

Debutul

Cele dintâi cântece le-a deprins de la mama sa, fiica unui fierar care în zile de sărbătoare îşi înveselea consătenii cu talentul său de lăutar înnăscut. Micuţa „Mariţa“ îmbrăţişează arta cântatului devreme, la 12 ani, când îşi începe ucenicia în taraful lui Costică Gâlcă şi mai apoi în cel condus de fratele său Ion Borcan, lăutar binecunoscut în zonă. În această perioadă învaţă să cânte la chitară, instrument care înlătura atunci din tarafuri vechea cobză.

La 16 ani, Maria devine solistă în taraful soţului ei, Tică Lătăreţu din Leleşti Gorj. În această perioadă repertoriul său se îmbunătăţeşte sub semnul străvechiului „cântec lung“ cu melodii haiduceşti, de joc, doine, hore şi sârbe foarte ritmate. Ulterior, deplasările sale în judeţul Mehedinţi completează armonios personalitatea sa interpretativă.

Afirmarea

În anul 1937 Maria este invitată pentru înregistrări la Arhiva de folclor a Societăţii Compozitorilor Români. După aceasta artista devine atracţia muzicală a celor mai renumite localuri şi restaurante bucureştene. Faima Mariei creşte necontenit, fiind generată şi de frecventele interpretări la Radio şi pe disc.

Maria Lătăreţu este una dintre cele mai autentice reprezentante ale cântecului lăutăresc oltenesc, un model pentru generaţii întregi de artişti. Ea s-a aflat printre primii interpreţi profesionişti de muzică populară care, prin hore şi sârbe, au adus publicului din sălile de concerte frumuseţea folclorului oltenesc şi valenţe interpretative cu totul deosebite.

Sfârşitul

Maria Lătăreţu s-a stins din viaţă într-o târzie seară de toamnă (28 septembrie 1972), când părăsea scena căminului cultural din localitatea Româneşti, judeţul Botoşani.

Ultimul cântec pe care l-a interpretat Maria Lătăreţu în finalul concertului susţinut la Româneşti s-a transformat într-un emoţionant testament muzical. Titlul său este „Vă las câtecele mele“…, cu adevărat o zestre muzicală pentru toţi cei care iubesc cântecul popular românesc. 

Aurora Dumitrescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 1487



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI