Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Chemarea pământului

Descendent dintr-o familie de olari din Braniştea Galaţiului, Marcel Mocanu a deprins de timpuriu meşteşugul olăritului. Era doar un băieţandru când, veghindu-şi părintele în atelier, a învăţat să preţuiască lutul şi să-l transforme în veritabile obiecte de artă populară specifice zonei.

Pe la vremea adolescenţei însă fiul de olar a abandonat pasiunea din vremea inocenţei, alegând să trudească pe platforma gigantului de oţel din apropiere. Gândea astfel să răzbune amarul bătrânilor lui, cu mâini veşnic scorojite de lutul frământat.

După ani, fiul de olar, ajuns la vârsta deplinei maturităţi, a simiţit, de această dată cu mult mai profund, chemarea lutului, reintrând în tagma din ce în ce mai puţin numeroasă a olarilor. Din mâinile lui şi ale soţiei Maria ies acum vase simple, plămădite cu dragoste şi respect pentru autenticele tradiţii strămoşeşti.

Frumosul născut din „sărăcie“

Pe soţii Maria şi Marcel Mocanu, olari apreciaţi şi respectaţi în întreaga ţară pentru creaţiile cu un specific aparte, i-am întâlnit la casa lor din mărginimea Braniştei natale. Viaţa lor, îmi mărturiseau la unison, gravitează în jurul atelierului de olărit, iar munca este, cum altfel, împărţită în mod echitabil. „Eu lucrez la roată, iar dumneaei desăvârşeşte“, s-a confesat Marcel Mocanu.

Modelele executate de cei doi meşteri populari păstrează amprenta zonei din care provin, ceea ce le conferă un caracter de unicitate. „Lucrăm vase, mai puţin cele ornamentale. E un model unicat. Noi am încercat să-l păstrăm pe cel vechi.

Este mai puţin colorat, nu are foarte multe nuanţe. Nu este foarte «ochios». Este mai puţin încărcat decât cel de Horezu, spre exemplu. Este un specific al nostru, sărăcăcios, dar frumos. Nicăieri în ţară n-o să găsiţi modelul acesta. Acei cunoscători de artă adevărată preţuiesc foarte mult lucrările noastre“, a precizat Maria Mocanu.

Răsplata muncii

Anual, meşterii populari din Braniştea expun la zeci de târguri naţionale, unde au fost răsplătiţi nu doar cu diplome de excelenţă şi medalii, ci şi cu numeroase aprecieri din partea vizitatorilor.

 „Doar ce ne-am întors de la târgul organizat la Horezu şi ne pregătim să plecăm la un altul, la Iaşi. Vor urma alte participări la târgurile de la Bucureşti, Galaţi, Sibiu, Sighişoara, Tg. Jiu, Mamaia. Ne bucurăm foarte mult când lumea ne apreciază. Am fost la târgul de la Cucuteni şi am primit bani pentru premiul special. Nu m-am bucurat atât pentru bani, cât pentru medalie şi diplomă. Este ceva care rămâne şi peste un an şi peste zece şi asta valorează mai mult“, a conchis Maria Mocanu.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 813



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI