Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Veşmintele Cuvioasei Parascheva, pentru totdeauna la Mănăstirea Pissiota

Una dintre cele mai frumoase şi cu har mănăstiri din Prahova, Pissiota, este de câteva zile gazda unei adevărate comori creştine, cum spun credincioşii veniţi în număr foarte mare aici, la fiecare sfârşit de săptămână.

Lăcaşul a primit prin donaţie de la Iaşi Veşmintele Cuvioasei Parascheva. După cum subliniază măicuţele din mănăstire, „sunt chiar veşmintele Cuvioasei de la Iaşi. Acest lucru este posibil, pentru că Sfintei i se schimbă periodic veşmintele. Astfel, în zilele de sărbătoare, acestea impresionează prin luminozitatea auriului, iar în posturi ele sunt confecţionate în culori închise.

Mai exact, la sărbători, veşmântul are o culoare luminoasă, albă - aurie, iar în perioada posturilor sau peste an predomină nuanţele închise - grena, albastru sau chiar violet. Hainele sunt croite dintr-un material special sau din catifea brodată. Ele au forma unei cruci, lungă de 2,50 m şi lată de 1 m. Lungimea braţelor este de 1,50 m. În mijlocul acesteia, în dreptul mâinilor Sfintei, este cusută o cruce sau monograma cu Iisus Hristos (XP)“.

După cum spun măicuţele, înveşmântarea Sfintei este un adevărat ritual. La eveniment participă doar câţiva preoţi, catedrala are uşile închise şi, important, nu s-a făcut curăţenie înainte în biserică. Cele mai multe dintre veşmintele Sfintei Parascheva sunt plătite de credincioşi, care suportă cheltuielile ca recunoştinţă pentru ajutorul sfintei. Veşmintele donate Mănăstirii Pissiota rămân definitiv aici. Doritorii pot oricând să vină şi să se închine la ele.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 906֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI