Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din sat s-a întrupat vedeta…

Gheorghe Mureşan, uriaşul din inima Ardealului

Născut la 14 februarie 1971, în comuna Tritenii de Jos din judeţul Cluj, Big Ghiţă este primul baschetbalist român care a evoluat vreodată în NBA, ca pivot al echipelor Washington Bullets (Wizards) şi New Jersey Nets. În 1998 a jucat în filmul „My Giant“ („Uriaşul meu“), alături de Billy Crystal.

Plecat la 14 ani din satul natal, longilinul baschetbalist şi-a făcut ucenicia la Clubul Sportiv Şcolar Viitorul, impresionând încă de la debut. Cu un progres constant în perioada junioratului, Ghiţă a prins rapid nu doar un loc la divizionara A „U“ Cluj, ci şi în naţională, contribuind decisiv, în 1991, la ocuparea locului 5 la Mondialele de tineret de la Edmondon.

Un an mai târziu, după adjudecarea titlului de campion naţional cu „U“ Cluj, uriaşul de 2,31 m, avea să se transfere în Franţa la Pau Orthez, acolo unde de altfel a şi fost operat la glanda hipofiză, a cărei dereglare cauzase creşterea sa excesivă. După doar un sezon petrecut în Hexagon, românul a plecat peste Ocean, la Washington Bullets, pentru care a evoluat nu mai puţin de patru sezoane. În acest interval a fost răsplătit cu un prestigios premiu acordat jucătorului cu cea mai mare creştere valorică.

A urmat apoi o perioadă mai neagră în cariera celui mai înalt jucător care a evoluat vreodată în NBA. În 1997, o leziune la un tendon l-a făcut indisponibil un întreg sezon, pentru ca în 1998, după transferul la New Jersey Nets, să fie supus unei intervenţii chirurgicale la coloana vertebrală. La finele sezonului 1999-2000, Big Ghiţă avea să pună capăt carierei în cel mai important campionat de baschet din lume.

Organizator de „camp-uri“

După încheierea angajamentului cu New Jersey Nets, clujeanul a rămas aproape de marea lui dragoste, lucrând în cadrul unei  academii în Washington, aflată sub patronajul clubului Wizards. „Am început acum trei ani cu cinci copii, iar acum am în jur de 2.000 de copii care participă anual la camp-urile sau ligile organizate de Giant Basketball Academy. Iniţial am organizat numai camp-uri, dar în ultimul an am început să organizez mai multe ligi de baschet pentru copii. Practic, tot timpul anului îl am ocupat cu genul acesta de activităţi. Camp-urile şi ligile sunt organizate pe teritoriul statelor Virginia şi Maryland“.

Big Ghiţă a organizat un astfel de camp şi la Cluj, oraşul pe care, potrivit popriilor declaraţii, îl iubeşte cel mai mult. „Eu am primit foarte multe de la acest oraş. Aici am învăţat să joc baschet, de aici am plecat şi acum e timpul să dau ceva înapoi. Cred că un camp, unde copiii pot să vină să înveţe să joace baschet şi unde să se simtă bine este cel mai bun mod de a reîntoarce ceea ce eu am primit la rândul meu de aici.“
În prezent, Ghiţă Mureşan locuieşte în apropiere de Washington, împreună cu soţia, Liliana, şi cei doi băieţi: George şi Victor.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 14, 16-31 IULIE 2008

Vizualizari: 789֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI