Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dispută pe tema plăţilor directe

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) atrage atenţia că, din cauza întârzierilor îndelungate de la plata subvenţiilor aferente anului 2007, agricultorii români au pierdut circa 15% din sumele ce le reveneau drept plăţi directe la hectar.

Agricultorii români au depus cererile pentru plăţile la hectar încă din luna mai a anului 2007, cu promisiunea primită din partea Ministerului Agriculturii că îşi vor primi banii până la sfârşitul lunii ianuarie 2008.

Toate acestea se întâmplă în situaţia în care guvernul aşteaptă un an bun de la agricultură. Mai mult, agricultorul este penalizat cu 1% dacă nu depune cererea la timp (15 mai-9 iunie 2007) sau după un anumit termen aceasta nu îi mai este primită, în timp ce instituţiile statului sunt imune la un tratament similar.
De ce au fost pierduţi banii?

a) din cauza deprecierii leului faţă de moneda europeană, de la 3,34 lei (momentul calculului) la 3,69 lei (prezent), plăţile efectuându-se astăzi la valoarea de 3,34 lei/euro, cursul de schimb fiind de 3,69 euro;

b) pentru continuarea activităţilor, agricultorii au fost obligaţi să se împrumute de la bănci, plătind către acestea dobânzi de cca 18%/an;
c) în cazul achiziţiilor de inputuri cu plata pe loc, preţurile produselor sunt mai mici în medie cu 10%;

d) agricultorii români şi-au făcut „calcule“ pentru achiziţia de îngrăşăminte, pesticide, motorină etc. în baza unui curs de 3,34 leu/euro, dar preţurile acestor produse au crescut odată cu deprecierea leului faţă de moneda unică europeană, ministerul fiind în imposibilitatea de a majora subvenţiile.

FNPAR solicită Ministerului Agriculturii:

• urgentarea executării plăţilor directe aferente anului 2007, care reprezintă un drept al agricultorilor;
• stabilirea unor mecanisme de acoperire a pierderilor agricultorilor cauzate de împrumuturile la bănci;
• debirocratizarea şi eficientizarea mecanismului de plăţi pentru viitor;
• încetarea practicilor referitoare la evaluarea producţiilor înainte de începerea recoltatului.

Daniel BOTĂNOIU, director executiv FNPAR
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 13, 1-15 IULIE 2008

Vizualizari: 714֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI