Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Crâmpeie de piscicultură

• Într-unul din lacurile parcului de odihnă „Central Parc’s“ din Olanda trăieşte probabil cel mai mare somn din apele globului.

Giganticul peşte are o lungime de aproape 2 metri şi jumătate şi este numit de localnici „mămica mare“. El se hrăneşte în principal cu raţele care, din neglijenţă, îşi fac de lucru în lacul unde e stăpân somnul. Personalul parcului afirmă că uriaşul consumă 2-3 raţe zilnic. Printre victime se numără şi câţiva căţei care au nimerit în apă. Lacul este folosit pentru activităţi practice şi didactice de către o şcoală olandeză. Dar directorul şcolii îi încredinţează pe elevi că n-au de ce să se teamă, pentru că nu se cunosc cazuri cu somni canibali.

• Oraşele New York şi San Francisco au început să folosească un sistem de monitorizare a calităţii apei, având ca element comportamentul crapilor. Sistemul de funcţionare realizat de o subunitate de cercetări a marinei americane constă în punerea a 8 crapi într-un bazin cu apă.

Peştii sunt urmăriţi cu senzori ce trimit semnale computerului când comportarea crapilor iese din normal. De exemplu, când în apă nimeresc substanţe otrăvitoare, crapii încep şi caută apă curată şi îşi „ventilează“ cu putere aripioarele.

Primind o asemenea informaţie, computerul comandă o serie de teste a calităţii apei şi, dacă este într-adevăr periculoasă, trage semnalul de alarmă.

Compania care a produs acest sistem înştiinţează că durata generală a verificării nu depăşeşte o oră, iar crapii n-au dat niciodată greş.

Metoda folosirii animalelor la descoperirea substanţelor nocive e cunoscută de veacuri. De exemplu, mulţi mineri luau cu ei în abataje mici păsări, care reacţionau primele la prezenţa gazelor asfixiante.

Arnold HELMAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 691



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI