Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

ASCARIDOZA LA PORC, sursă pentru larva migrans la om

Este o parazitoză foarte răspândită, produsă de un vierme rotund (Ascaris suum) asemănător cu acela care se întâlneşte la om - Ascaris lumbricoides. Ascarizii sunt paraziţi, cu corpul cilindric, de dimensiuni mari, numiţi în popor limbrici. Masculul de Ascaris suum măsoară 14-17 cm în lungime, iar femela ajunge chiar până la 25 cm, aceasta eliminând multe ouă.

Trebuie subliniat faptul că ouăle de ascarizi sunt foarte rezistente în mediul exterior dacă sunt condiţii favorabile de temperatură şi umiditate. De exemplu, dacă în apropierea adăposturilor de animale există umezeală, acestea rezistă circa 5 ani.

Ascaridoza poate să apară în orice anotimp, la orice vârstă a porcilor, în toate sistemele de exploatare. În gospodăriile populaţiei parazitoza este mai frecventă, fiind legată de condiţiile de igienă şi alimentaţie nesatisfăcătoare. Boala afectează în general animalele tinere de 4-5 luni.

Contaminarea porcului are loc imediat după fătare, când purcelul înghite împreună cu hrana şi apa ouă de paraziţi eliminate pe sol odată cu fecalele de către animalele infestate. Oul care conţine o larvă ajunge în tubul digestiv al porcului, eliberează larva care va migra spre ficat apoi spre inimă, pulmon, iar în final ajunge tot în intestin, unde devine vierme adult, care la rândul său elimină ouă în mediul extern şi astfel ciclul biologic al parazitului se închide.

Pe traseul parcurs larva produce diferite leziuni la nivelul organelor parazitate; astfel, întâlnim frecvent aspectul de ficat „stropit cu lapte“ în ascaridoza porcului. În stadiul adult, ascarizii, mai ales când sunt în număr mare, pot produce blocări ale intestinelor şi chiar ruperea lor.

Trebuie subliniat că, dacă un ou de Ascaris suum cu larvă în el este înghiţit de om prin consumul legumelor şi fructelor nespălate, acesta poate fi sursă pentru larva migrans care se localizează în creier provocând îmbolnăviri grave. Cunoaşterea evoluţiei bolii precum şi a căilor de contaminare sunt esenţiale în evitarea acesteia prin măsurile care trebuie respectate în creşterea şi exploatarea animalelor.

Semnele clinice sunt variate şi depind de starea de întreţinere, de intensitatea parazitării, dar şi de vârsta animalului. Cel mai afectat este tineretul porcin, care deşi consumă multe furaje, slăbeşte, are abdomenul balonat, tuşeşte, are diaree sau constipaţie; animalele devin anemice şi rahitice. De asemenea, la purcei pot apărea uneori semne nervoase. Diagnosticul se pune pe manifestările clinice ale animalului, dar în majoritatea cazurilor este nevoie de examen parazitologic.

Prevenirea şi tratamentul. Se recomandă dehelmintizarea animalelor adulte, dar şi a purceilor imediat după înţărcare cu Romoxibendazol şi Romivermectin. Orice tratament trebuie să se facă concomitent tuturor animalelor crescute în acelaşi adăpost. Adăposturile şi ustensilele se vor curăţa şi deparazita în mod obligatoriu cu Romparasect 5% şi Romparasect forte.

Se vor asigura condiţii de microclimat şi alimentaţie corespunzătoare calitativ şi cantitativ. Având în vedere că ascarizii sărăcesc organismul în glucide, proteine, săruri minerale, se recomandă utilizarea de premixuri proteino-vitamino-minerale ca Vitasuin, Romstarter 9+1 P, Romzeofort, Vitapremix Biomos, precum şi vitamine injectabile sau buvabile: Vitamina AD3E, Vitamina B1 + B6, Vitamina C, Multivitarom şi Vita B complex.

Dr. Viorica CHIURCIU,  Doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 13, 1-15 IULIE 2008

Vizualizari: 27096֩ Comentarii

 
֠ 1.     diana -- (29-November-2010 )
cum pot trata un porc de ascaridoza si daca aceasta boala da convulsii?? astept un raspuns

֠ 2.     sumedrea gabriel. -- (21-November-2015 )
Cum aflu daca purcelul a scapat de limbrici.

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI