Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Incredibil, kibuţurile se privatizează!

Socotite până acum modelul ideal de organizare şi eficienţă, inspirat probabil din colhozurile sovietice, kibuţurile evreieşti încep să se confrunte cu presiunea celor care optează pentru un model de agricultură capitalist. Se pare că „visul de aur“ a celor care proclamau ataşamentul pentru egalitarism are puţine şanse de a răzbi până şi în Ţara Sfântă, unde modelul agricol socialist a atins apogeul.

Trecând peste unele prejudecăţi de ordin ideologic, managerii unor kibuţuri au lansat provocarea privatizării acestora. La idee au aderat rapid membrii comunităţii acestor forme de organizare şi convieţuire, care încep să se desprindă de modul de viaţă care i-a dus într-o dependenţă totală de comunitatea pe care o slujeau în condiţii ce te duceau cu gândul la o orânduire virtuală.

Fapt este că în tot mai multe kibuţuri, liderii exploataţiilor agricole nu mai sunt aleşi prin vot popular. Ei au fost înlocuiţi de „manageri capitalişti“ care promovează cu înverşunare principii economice ce vor conduce la o stratificare socială ce nu are nimic comun cu principiile de convieţuire din interiorul actualelor kibuţuri.

Este, totuşi, de precizat că această schimbare fundamentală de convieţuire are loc într-un moment în care „comunitatea pălmaşilor“ din interiorul kibuţurilor începe să joace un rol tot mai neînsemnat în comparaţie cu aportul tehnicii şi tehnologiile practicate pe terenurile aride ale Israelului.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 778֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI