Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Câinii detectează cancerul

Rezultatele unor cercetări recente confirmă că patrupedele canine pot deosebi, după aerul expirat, pe canceroşi de oamenii sănătoşi. Ceea ce înseamnă că receptorii olfactivi ai câinilor le permit să recunoască, după miros, exalaţiile celulelor de tumori maligne. Cercetările s-au făcut cu cinci câini: trei din rasa Labrador şi doi din rasa Kan-di-agua.

Câinii au fost dresaţi să reacţioneze diferit la mostrele de aer provenind de la oameni bolnavi şi cei sănătoşi. După dresaj li s-au dat 55 de probe de aer luate de la suferinzi de cancer pulmonar, 31 de la bolnave de cancer mamar şi 83 de probe de la persoane sănătoase. 90% dintre probele oncologice au fost depistate, după ce a fost eliminat aerul expirat de bolnavii fumători.

Experimentul a demonstrat capacitatea câinilor de a depista neoplasmul în stări incipiente, când se ştie că metodele tradiţionale de diagnosticare descoperă, de regulă, boala în stadiile avansate.

Cercetătorii cred că determinarea substanţei la al cărei miros reacţionează câinii va permite crearea unor aparate electronice de ultimă generaţie, capabile să diagnosticheze bolile canceroase.

(A.H.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 763֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI