Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din sat s-a întrupat vedeta...

Nicolae Linca, „mănuşa“ de aur a boxului românesc

Boxul românesc se pleacă încă în faţa lui Nicolae Linca, singurul medaliat cu aur olimpic din întreaga sa istorie. Se întâmpla la ediţia din 1956 a Jocurilor Olimpice găzduite de Melbourne. În acea toamnă australiană, reprezentantul României la categoria semimijlocie reuşea un parcurs de excepţie.

În vulcanul din inima stadionului din Melbourne, numele românului răsuna pentru întâia dată. Era meciul cu Hector Hatch din Fiji. Urmând întocmai indicaţiile antrenorului său, Ion Popa, şi luptând cu un curaj nebun, Linca îşi îngenunchia adversarul.

Românul învingea superb, dar – ce păcat! – se accidenta destul de serios la mâna dreaptă. Vestea a picat ca un bumerang asupra micii noastre delegaţii: acea luxaţie la mâna dreaptă însemna sfârşitul aventurii olimpice a tânărului pugilist dinamovist. Dar Linca nu s-a dat bătut. A strâns din dinţi şi, cu o voinţă demnă de marii campioni, a urcat din nou în ringul amplasat pe stadionul din metropola australiană. Şi cine putea să-i reziste? Sud-africanul Nicholas Andre? În niciun caz... Oare Nicholas Gargano din Marea Britanie? Nu, nici el... Românul părea o stâncă, un tăvălug gata să măture totul în cale, în ciuda durerilor atroce de la mână, calmate cu novocaină.

Mai era puţin... Urma finala contra irlandezului Frederick Tiedtl, un meci pentru totul sau nimic. La capătul acelei fantastice încleştări, din difuzoarele de pe stadion răsuna verdictul: „Winner, Nicolae Linca – Romania!“. Ce succes...!!

Ultimul meci

La mai bine de o jumătate de veac de la acea izbândă, eroul de la Melbourne îşi trăieşte bătrâneţea undeva într-un sat din Alba natală. E măcinat de boli, neîndoielnic sechele ale atâtor antrenamente şi, mai ales, croşee încasate. Lumea însă nu l-a uitat, ajutându-l să-şi ducă cu demnitate boala. Până la capăt. Boala pare a fi ultimul şi cel mai greu meci al său!

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 13, 1-15 IULIE 2008

Vizualizari: 645֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI