Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Plăţi în avans pentru fonduri europene

Guvernul a modificat şi completat recent HG nr. 293/2008 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 67/2006 privind gestionarea fondurilor nerambursabile. Astfel, fermierii care accesează finanţări din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) vor putea solicita Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) plata unor sume în avans.

Ca urmare, oamenii nu vor mai fi obligaţi să împrumute bani de la bănci, care îi îndatorează prin dobânzi şi comisioane. Fondurile provin de la bugetul de stat sau din alte surse, inclusiv din rambursările Comisiei Europene aferente FEGA.

Împrumuturile se vor acorda pentru finanţarea programelor operaţionale ale organizaţiilor de producători; programele pentru restructurarea şi reconversia plantaţiilor de viţă-de-vie; stocare de unt şi smântână; furnizarea de lapte şi produse lactate în instituţiile şcolare;  achiziţionarea de unt şi smântână de pe piaţa liberă. De asemenea, se mai dau bani în avans pentru stocarea cărnii de porc, bovină, oaie şi capră.

Sumele care vor fi luate în avans sunt variabile şi pot ajunge până la 110 la sută din valoarea ajutorului financiar.

Este de precizat că banii se dau numai cu o garanţie care trebuie depusă la APIA sub forma unei scrisori de garanţie bancară sau a unui depozit în numerar, prin virarea sumei în contul de garanţii al APIA.

(T.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 1127֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI