Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bătălia pentru apă

• Agricultorii nu agreează ideea privatizării îmbunătăţirilor funciare

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) va fi privatizată anul acesta prin negociere directă, nu prin listare la bursă. Probabil se va întâmpla în cursul verii, când expiră termenul privind instituirea administrării speciale şi supravegherii financiare a societăţii. Decizia a fost luată recent de Consiliul de Administraţie al Agenţiei Domeniului Statului (ADS).

Menţionăm că, în domeniul îmbunătăţirilor funciare, există două instituţii responsabile. Pe de o parte, SNIF exploatează lucrările de îmbunătăţiri funciare şi gestionează canalele de drenaj şi pompele de evacuare a apelor din zonele agricole. Pe de altă parte, funcţionează Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare care încheie contracte cu SNIF pentru diferite lucrări speciale, inclusiv pentru intervenţie în cazul unei stări de necesitate.

Cum s-a ajuns la administrarea specială? Vă reamintim că guvernul a decis, la sfârşitul lunii august 2007, instituirea administrării speciale la SNIF. Potrivit actului normativ, ADS exercită în numele statului prerogativele ce decurg din calitatea de unic acţionar al SNIF, până la finalizarea privatizării.

De asemenea, MADR realizează un studiu privind planul de structurare, pe baza căruia se vor propune mai multe alternative de privatizare. Atât planul de privatizare, cât şi procedura de privatizare trebuie aprobate de Consiliul de administraţie al ADS. FNPAR cere să se renunţe la vânzare.

Intenţia guvernului de a vinde SNIF, prin ADS, a stârnit protestul vehement al Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România, membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Ca urmare, FNPAR a cerut Executivului să renunţe la privatizare, adică Îmbunătăţirile Funciare să rămână la stat. De asemenea, acelaşi patronat al agricultorilor vrea ca guvernul să se implice mai mult şi să oblige instituţiile din subordine să respecte legea, să ţină cont că sistemele de irigaţii au o importanţă crucială în obţinerea producţiilor agricole, sugerând efectuarea unui nou control la SNIF.

„Nu vrem ca SNIF să fie confiscată în scopuri imobiliare, ci să-şi realizeze obiectivele pentru care a fost creată, având în vedere faptul că sistemele de irigaţii sunt parte componentă a procesului de producţie agricolă, cu un pronunţat caracter strategic naţional“, a declarat Viorel Matei, preşedintele FNPAR.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 765֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI