Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Amazone – emblemă a tehnicii moderne

Am pledat întotdeauna pentru tehnologii agricole moderne, perfecţionarea lor întru împlinirea visurilor fiecărui fermier ce se respectă. Vremurile au făcut nu doar să aspirăm la modernitate ci chiar să ne-o însuşim ca noţiune şi s-o avem practic la îndemână.

Fireşte, de bun augur au fost şi strădania cercetătorilor şi fabricanţilor de tehnică agricolă care au ştiut mai întâi ce vor fermierii din diferite zone, fiecare cu specificul său şi apoi ce şi cum să facă pentru a răspunde nevoilor tot mai pretenţioase ale acestora.

Recent mi-a fost dat să vizitez, împreună cu câţiva fermieri români pe care mi-am permis să îi prezint şi în aceste pagini, un astfel de fabricant care, în cei 125 de ani de la înfiinţare a avut o evoluţie, aş spune, demnă de invidiat. O afacere de familie care a început de la câteva unelte primitive necesare agricultorilor de acum mai bine de un secol.

O istorie de invidiat
Firma Amazone a fost înfiinţată în anul 1883 de către Heinrich  Dreyer, la început, cum spuneam, producând câteva maşini, mai degrabă simple unelte agricole. În 1917 a produs primul distribuitor de îngrăşăminte cu valţuri, tras de cai. I-am putea spune strămoşul maşinii de împrăştiat îngrăşăminte chimice.

Apoi, în timp, realizează o serie de maşini agricole din ce în ce mai performante, răspunzând astfel cerinţelor fermierilor germani, dar şi celor din întreaga lume. Pentru realizările sale caracterizate prin calitate, precizie, eficienţă, design şi funcţionalitate, firma Amazone a obţinut în 1981, la o expoziţie din Bremen o medalie de bronz, iar la ultimele patru expoziţii la care a participat 18 medalii, din care două la Agritehnica 2007.

O istorie de invidiat marcată cum se cuvine acum, la aniversarea celor 125 de ani de la înfiinţare la care au fost prezenţi dealeri, importatori, clienţi şi binenţeles fermieri din întreaga lume. Firma germană are acum, mai mult ca oricând şi, aş spune, mai mult ca alte firme de profil, cu ce se prezenta pe piaţa mondială. Este vorba de utilaje produse după ultimele tehnologii în domeniu.

Fără îndoială, de apreciat este şi continuitatea activităţii în timp de către urmaşii lui Heinrich Dreyer, afacerea fiind una de familie, la conducerea firmei aflându-se acum cea de-a patra generaţie - Christian Dreyer care se ocupă de managementul firmei  şi vânzare şi Justus Dreyer care are în portofoliu producţia şi cercetarea.

În 1992, Amazone a construit laboratorul pentru testarea maşinilor de împrăştiat îngrăşămintele chimice, unic în Europa.

În 1995 introduce tehnologia GPS pe utilaje – microcomputerul Amator Plus, iar din 1998 au reuşit să producă întreaga gamă de utilaje de la semănat până la recoltat.

Câteva detalii
Grupul Amazone are 1500 de angajaţi şi 5 fabrici :
• Fabrica din Leipzig, o mai veche cunoştinţă a agricultorilor mai ales din fostul lagăr socialist,   preluată (cumpărată) în 1998. Producţia principală a acesteia o reprezintă maşinile de erbicidat tractate, apoi maşinile mari de prelucrare a solului cu până la 15 m lăţime de lucru - Centaur, Pegasus, Eurodisc etc.

• Fabrica din Hude înfiinţată în 1958 produce cu prioritate semănători pentru păioase şi prăşitoare şi se montează tehnică de prelucrare a solului care este acţionată prin arbore cardanic.

• Fabrica din Hasbergen- Gaste unde se află şi bordul de conducere, locul naşterii firmei,  produce tehnica de distribuire a îngrăşămintelor şi erbicidelor pentru maşinile purtate, tractate şi autopropulsate testate într-unul dintre cele mai moderne laboratoare.

• Fabrica din Forbach (Franţa) înfiinţată în 1970 axată pe producţia maşinilor care prelucrează, însămânţează şi întreţin suprafeţele, fiind folosite în general la primării, în gospodării, terenuri de fortbal etc.

• Fabrica din Samara (Rusia) înfiinţată în 2005, produce în general tehnică pentru piaţa din Europa de Est: maşini de erbicidat, de administrat îngrăşăminte chimice, de semănat şi de prelucrare a solului.

Amazone are filiale în Marea Britanie, Franţa, Polonia, Iugoslavia, Ucraina şi Rusia şi peste 60 de importatori pe tot globul. Vânzările au dus la o cifră de afaceri în 2007 de 290 milioane euro din care 80 % a provenit din export şi 20 % - vânzări în Germania.

Grupul deţine şi 1200 de hectare de teren în Germania destinat în special testărilor utilajelor fabricate aici. Importante suprafeţe, destinate aceluiaşi scop, deţine şi în Franţa, Italia, Danemarca, Suedia, Rusia, Marea Britanie.

La fabrica din Hude
„În ultimii zece ani, solicitările, necesităţile şi exigenţele fermierilor au determinat o explozie în ceea ce priveşte tehnica de semănat, ceea ce a dus la dezvoltarea acestui domeniu - spunea Christian Dreyer. Asta înseamnă că exploataţiile agricole au crescut ca suprafaţă, ceea ne face să credem că vor fi solicitate maşini tot mai performante, eficiente, ce vor conduce la obţinerea de producţii cu costuri mici.

Dacă până nu demult fabricam utilaje unicat, pentru că cererile erau mici, de acum, iată producem în serie, ceea ce face ca şi preţurile să scadă. Politica Amazone este de a produce cât mai multe din părţile componente ale utilajelor, gradul de integrare fiind de peste 70%. O mare importanţă este acordată controlului calităţii utilajelor, existând un sector special pentru efectuarea testelor materialelor.“

Tehnica de lucru, dotările de care dispun, seriozitatea cu care este abordat fiecare amănunt privind fabricarea şi funcţionarea maşinilor în diferite condiţii de lucru, toate stimulate evident şi de o piaţă în plină expansiune, mai ales în ultimii 10-15 ani, la care se adaugă, evident, şi o impresionantă tradiţie, au făcut din Amazone o emblemă a tehnicii agricole moderne.

Fie ca aceasta să pătrundă şi în cât mai multe ferme din România. Amazone are un sistem complet de maşini prin care asigură o prelucrare perfectă a pământului. Amazone produce şi depozite de cereale sub formă de hale cu pereţi din lemn pe structură metalică - module de diferite dimensiuni.

I. Banu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 727֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI