Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Parazitozele suinelor - un risc pentru sănătatea omului (XI)

b) Cisticercoza seroaselor la suine

Cisticercozele sunt boli parazitare produse de stadiile larvare ale cestodelor din familia Taenide care se dezvoltă în musculatură, pe seroase şi în diverse organe.

Cisticercoza seroaselor la suine este o parazitoză produsă de Cysticercus tenuicollis, forma larvară a Taeniei hydatigena care, ca adult, parazitează în intestinul canidelor. Larva parazitului se prezintă ca o veziculă de mărimea unui ou de găină care are o prelungire sub forma unui pedicul cu care se fixează pe diferite seroase şi ficat. Vezicula conţine un lichid clar, transparent în care se observă scolexul (viitoarea tenie) ca o pată albă, ovală, aderentă la peretele fin al acesteia.

Deşi importanţa acestei parazitoze este mai mică în comparaţie cu cisticercozele musculare în care omul este implicat direct ca gazdă definitivă, totuşi sub aspectul igienei şi al alimentaţiei animalelor, cât şi a omului, este demnă de luat în seamă. Boala are risc ridicat în sistemul tradiţional gospodăresc, unde nu se cunoaşte sursa de contaminare şi se administrează în hrana câinilor, organe parazitate, crude.

Carnivorele se infestează prin consumarea organelor şi seroaselor de porc conţinând aceste vezicule, în stare crudă. Din vezicule se dezvoltă în gazda definitivă tenia adultă şi astfel se închide ciclul vital al parazitului. Semnele clinice ale acestei parazitoze nu sunt semnificative şi de aceea diagnosticul este pus numai după sacrificarea animalului.

Din acest motiv nici tratamentul nu s-a pus la punct, fiind foarte importante măsurile de profilaxie ale acestor parazitoze. Astfel, se recomandă dehelmintizarea periodică a câinilor, animale care constituie sursa de menţinere şi răspândire a parazitului cu PARACAN, TOTAL, ROMBENDAZOL SUPER şi deparazitarea porcilor de 3-4 ori pe an cu ROMOXIBENDAZOL comprimate sau pulbere.

Ciclul biologic al parazitului comportă două gazde: una intermediară – porcul (sau rumegătoarele) şi una definitivă - câinele. Tenia adultă (Taenia hydatigena) se dezvoltă în intestinul câinelui. Animalul infestat elimină odată cu fecalele fragmente de tenie care, ajunse pe sol, iarbă sau furaje, se dezintegrează eliberând ouăle.

Acestea sunt ingerate de gazda intermediară (porcul) odată cu iarba sau furajele, ajungând în intestin, unde eliberează un embrion care va traversa peretele intestinal şi care apoi, prin intermediul circulaţiei sanguine, va ajunge la ficat şi pe diverse seroase (peritoneu, mezenter etc.) formând vezicule. Numărul lor este atât de mare încât uneori ficatul este acoperit în întregime, făcând ca acesta să fie mult mărit în volum şi să aibă aspectul unei aglomerări de perle.

Dr. Viorica Chiurciu, doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 2183֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI