Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni de suflet şi cai de rasă

Dintre toate vieţuitoarele domestice, calul e cel mai apropiat de om. Păcat că omul l-a dirijat uneori şi în conflicte războinice, în care ambele specii au avut de suferit şi, chiar dacă au fost victorii, au existat şi victime.

În ţara noastră, calul a fost introdus la începutul epocii bronzului (2900-1200 î.e.n.) de către triburile de păstori. Dacii utilizau intens acest animal atât în timp de pace, cât şi în război.

În Evul Mediu valoarea calului a fost foarte importantă în menţinerea şi păstrarea fiinţei naţionale contra imperiilor străine şi, mai ales, împotriva celui otoman.

După Pacea de la Adrianopol, perspectiva calului a luat un avânt deosebit, deoarece am avut o bază de prestigiu a cailor din rasele locale care a fost utilizaţi şi ceruţi de diferite imperii: Otoman, Austro-Ungar, Rusia, fiind vorba de caii moldoveneşti. Vestite herghelii din Europa, cum sunt cele din Mezöheghes, Trankhenen, Fridericksburg, au folosit la reproducţie caii moldoveneşti.

Primele herghelii
După anul 1870, în România apar primele herghelii specializate pentru producerea cailor de rasă, majoritatea în proprietatea armatei, dar şi private. Apar herghelii de renume la Cislău, Rădăuţi, Lucina, Jegălia. În această perioadă se pun bazele creşterii şi pregătirii sistematice a cailor de rasă. Cu mult timp înainte funcţionau în Transilvania herghelii organizate pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Între anii 1920-1927 se înfiinţează hergheliile de stat la Sâmbăta de Jos, Bonţida, Parta, Ruseţu, Mangalia şi se reorganizează depozitele de armăsari. La nivelul anului 1930, hergheliile deţineau un efectiv de peste 1.200 capete cu armăsari, iepe mame, tineret mascul şi femel.

Apar herghelii particulare: Marghiloman, Negropontes, Moruzzi, Schlesinger, care aduc reproducători din Occident şi de la care statul cumpără reproducători pentru herghelii proprii.

Toma BĂNICĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 815֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI