Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sătmărenii aspiră la supremaţia vinurilor ardeleneşti

Onoarea organizării celei de a IX-a ediţii a concursului regional de vinuri „Viile Ardealului“ a revenit anul acesta judeţului Satu Mare prin Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, în colaborare cu Asociaţia Agricultorilor Maghiari din România şi cu sprijinul financiar considerabil al Consiliului Judeţean Satu Mare.

Concursul s-a desfăşurat la Complexul turistic Mujdeni din apropierea comunei Oraşu Nou. Au fost înscrise în concurs 86 probe de vinuri, din care 75 probe de vinuri albe şi 11 probe de vinuri roşii.

Concursul a fost onorat de prezenţa a cinci judeţe, astfel: Satu Mare cu 40 de probe, Alba cu 21 probe (podgoria Târnave), Bihor cu 17 probe, Sălaj cu 4 probe şi Arad (podgoria Miniş) cu 4 probe. Ca arii de provenienţă a vinurilor sătmărene au fost menţionate arealele Beltiug, Carei, Oraşu Nou. Soiurile de struguri pentru vinuri albe au fost: Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Bianca, Bakator, Riesling Italian, iar pentru vinuri roşii soiurile: Burgund Mare, Pinot Noire, Merlot şi Cabernet Sauvignon.

Jurizarea prin degustare şi clasificare a probelor înscrise a fost asigurată de o comisie formată din degustători autorizaţi: prof. dr. Csavossy György – senior din Aiud, dr. Dorin POPA, din Oradea, Csavossy György – junior, din Oradea, Papp Peter – din Aiud, Valter Szikler din Miniş Arad, precum şi sătmărenii: Umhauser Valeria, Serli Csilla şi Bencze Zoltan.

La încheierea concursului, un număr de 15 probe au obţinut medalii de AUR, din care „MARELE AUR“ a fost acordat unei probe de vin provenit din Pivniţa experimentală Ciumbrud. Din celelalte 14 probe medaliate cu aur, 4 au revenit sătmărenilor.

Au fost decernate 27 medalii de argint, din care 15 au revenit sătmărenilor şi tot 27 medalii de bronz, din care 10 au revenit podgorenilor sătmăreni.  Conform tradiţiei, OJCA a premiat pe cel mai bun viticultor sătmărean, în persoana lui Bartos István şi pe cel mai tânăr podgorean sătmărean în persoana lui Szakács Béla. Premiul în valoare de 500 lei pentru cel mai bun vin sătmărean a fost acordat lui Benze Zoltan din Carei.

La reuşita concursului şi-au adus aportul specialiştii OJCA: directorul executiv dr.ec. Scholtz Béla alături de colegii: ing. Fodor Ştefan, ing. Fernea Liviu, ing. Balogh Pavel, secretariatul tehnic al concursului fiind asigurat de către ing. Ovidiu Petran şi ing. Ioan Costin.

Ovidiu PETRAN, OJCA Satu Mare, Consilier relaţia cu media
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 839֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI